INRIKES. Åtal har väckts mot en person som misstänks för att systematiskt ha samlat information om den svenska militärmakten.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist har väckt åtal mot en 47-årig man som är misstänkt för att ha samlat information om det svenska försvaret. Mannen ska ha innehaft bilder och annan information om 37 militära anläggningar som är belagda med foto- och tillträdesförbud.

— Det är allvarligt eftersom det ytterst handlar om vår försvarsförmåga. Jag och försvarsmakten bedömer att det är allvarligt att inneha de här uppgifterna, bland annat på grund av hur de förvaras – på datorer som är öppna och uppkopplade till internet till exempel, säger Mats Ljungqvist.

Kammaråklagaren tror dock inte att 47-åringen ska ha haft intresse av att sprida informationen vidare utan att det hela bara handlar om en så kallad MÖP – militärt överintresserad person.

— Det finns vissa nätverk, ofta bestående av medelålders män, som intresserar sig mycket i försvaret. Den nu misstänkta har gjort detta för han helt enkelt är väldigt, väldigt intresserad av den här typen av material, säger Mats Ljungqvist.

Åtalet är det andra i sitt slag på kort tid. Förra veckan blev en man i Göteborg dömd till ett års fängelse för att ha samlat in uppgifter om 36 militära skyddsobjekt.

Källor:
En person åtalas för att ha samlat in uppgifter om militära anläggningar
Man misstänks ha samlat in hemliga uppgifter om försvaret


  • Publicerad:
    2020-01-20 17:40