BROTT Den 15 april befann sig Rasmus Paludan på Rinkeby torg för att bland annat bränna Koranen. Elva av de personer som deltog i stenkastningen som uppstod frias nu från åtalet om våldsamt upplopp.

Den 15 april i år kom Rasmus Paludan, partiordförande för Stram Kurs, till Rinkeby torg för att bland annat bränna en koran. Oroligheter utvecklades till upplopp och bland annat stenkastning förekom.

Flera personer greps på platsen. I slutet av maj dömdes en person till 10 månaders fängelse i hovrätten för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Ytterligare elva personer åtalades för våldsamt upplopp efter att de identifierats på film där de kastat sten mot poliser.

Trots att man på filmerna som polis och åklagare lagt fram som bevis kan se stenkastningen frias nu alla elva personer från åtalet.

Enligt Dagens Nyheter anser tingsrätten att det är tveksamt ifall personerna har deltagit i en folksamling, vilket krävs för att man ska kunna dömas för våldsamt upplopp. Tingsrätten skriver också att det inte handlade om några större stenar än att de rymdes i en hand och enkelt kunde kastas iväg, och de anser även att det inte går att säga ifall stenkastningen var riktat mot någon polis eller något polisfordon.

En av de elva personerna döms för våldsamt motstånd då han försökt slita sig loss från polis efter att ha kastat sten mot Paludan.