POLITIK. Den tidigare sverigedemokraten Mrutyuanjai Mishra kommer nu ut som motståndare till partiet samt antinationalist enligt en artikel han skrivit i Sydsvenskan. I den säger han sig ta avstånd från tidigare värderingar och hävdar att han nu lämnar SD samt slutar som krönikör på Avpixlat.

Judinnan Paula Bieler och Mrutyuanjai Mishra.

Judinnan Paula Bieler och indiern Mrutyuanjai Mishra.

Mrutyuanjai Mishra, en man av indiskt ursprung, har i flera år varit aktiv i invandringskritiska partier och organisationer såsom Tryckfrihetssällskapet i Danmark och Sverigedemokraterna samt varit krönikör åt den invandringskritiska hemsidan Avpixlat. I en artikel i Sydsvenskan säger han sig nu emellertid ta tillbaka de sverigedemokratiska värderingar han hittills hyst och han skriver att han nu avser lämna SD och sluta som krönikör för Avpixat.

Mishra menar att han varit ”naiv” och ”begått ett fruktansvärt misstag” och beklagar sig över detta. ”Jag vill nu offentligt be om ursäkt för min naivitet”, skriver han.

Mishra tar även avstånd från danska Tryckfrihetssällskapet som han själv utsågs som styrelsemedlem i. Han medger att organisationen kämpar för yttrandefrihet men är noga med att tillägga:

Men organisationens fokus har nästan alltid varit yttrandefrihet och islam. Att kämpa för yttrandefrihet är ett ädelt mål, men att välja ut en eller två religioner som syndabock är en helt annan sak. Jag gick med i Tryckfrihetssällskapet för att jag ville kämpa för yttrandefrihet, men idag känner jag att jag har blivit utnyttjad. Min invandrarbakgrund har använts för att rättfärdiga hat och rasism och för att försvara trångsynt nationalism. Jag vill inte längre att mitt namn eller mina kvalifikationer används för sådana syften.

Mishra säger sig ha haft en ”naiv tro” då han valde att ta till sig budskapet hos de ”främlingsfientliga politikerna”. Följaktligen anser han att det är på tiden att han gör en ”offentlig avbön och varna[r] andra som är lika naiva som [honom]”. Mishra skriver:

Det är val i Sverige 2014. Vill jag använda min röst till att förändra det sista landet i Europa med generös invandringspolitik, ett land som är känt för sin respekt för mänskliga rättigheter, till att inte längre vara det? Nej, mitt samvete tillåter inte det längre. Jag trodde att Sverigedemokraterna ville arbeta för integration, men nu förstår jag att det handlar om assimilation – att människor ska glömma sina rötter. Det visste jag inte när jag gick med i partiet.

Efter sin tvååriga tid som sverigedemokrat anser nu Mishra att ”europeisk politik måste vara extremt uppmärksam på vad trångsynt nationalism kan medföra”. Han anser att folket inte ska glömma bort att ”miljoner människor i Europa har blivit dödade i nationalismens namn de senaste hundra åren”.

Mishra säger sig vara ”ledsen för att Sverigedemokraterna, som bjöd in [honom] att gå med i partiet, troligen gjorde det med intentionen att bli mer rumsrena” och att SD ”måste demokratiseras” och ”ge mer plats till kvinnliga kandidater och uppmärksamma kvinnofrågor”.

Värt att notera är att Mishra ännu inte tagits bort från Avpixlats medarbetarlista trots att han säger att han slutat arbeta för sidan. Artikeln i Sydsvenskan avslutas i vart fall med hans förväntningar inför framtiden:

Jag vill vara en oberoende skribent och vill sprida budskap om tolerans och multikulturalism. […] Inte för att stärka nationalister. Nationalism är inte svaret på utmaningarna som vi möter på 2000-talet. Jag ber härmed om ursäkt för mina handlingar som kan ha fungerat som dåliga exempel för andra som vill kämpa för en bättre värld. Det är dags för mig att gå vidare.

Källa:
Därför lämnar jag SD och slutar som krönikör på Avpixlat


  • Publicerad:
    2014-02-25 03:15