Färre företag anmäler brott
2024-11-17 15:15
EKONOMI. Det kan snart bli aktuellt för bankerna att ta betalt för att låta folk spara pengar hos dem, medger Sampo – Nordeas finska storägare – i en intervju.
Snart kan det bli så att bankerna tar betalt för att låta folk spara pengar hos dem, medger det finländska finansbolaget Sampos vd Kari Stadigh i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg, som berättas om av Nya Tider.
Sampo är en av ägarna till Nordea, som stängt ner bland andra Nordiska Motståndsrörelsens bankkonto.
När Riksbanken år 2015 sänkte till minusränta var det många som undrade om detta skulle bli aktuellt även för sparkonton, vilket i så fall skulle tvinga folk att betala för att ha sina pengar på banken. Det kan komma att bli så, uppger nu flera källor inom bankvärlden.
Sampo är ett av de företag som driver på för minusränta även på sparkonton.
— Folk kommer få betala för sina insättningar, säger Stadigh i intervjun.
Att sänka till minusränta även för småsparare ses som kontroversiellt, vilket enligt Bloomberg ska bero på att bankerna är rädda för att vara först då de befarar att folk i det läget kommer att flytta sitt sparande till andra banker.
Om bankerna å andra sidan gör gemensam sak och inför minusränta samtidigt, så är man rädda att det kommer att skapa en rusning till bankerna då sparare kommer att kräva att få ut sina pengar i kontanter.
I dagsläget ger bankerna ingen ränta alls på sparkonton medan flera storbanker tar ut serviceavgifter från sina kunder, vilket gör att det i själva verket redan kostar att låna ut sina pengar till banken.
Investmentbankmannen Mads Palsvig ställer sig i ett samtal med Nya Tider förvånad till att frågan om minusränta för småsparare redan kommer upp.
— Det förvånar mig att man väljer att föreslå privat minusränta medan det fortfarande finns kontanter. Ett sådant här förslag kommer att öka folks efterfrågan på kontanter eftersom deponi av elektroniska besparingar på banken kommer att betyda att de blir mindre värda, säger han.
Källa:
Minusränta på sparkontot snart verklighet