EPIDEMI. En brittisk sjuksköterska som friskförklarades från ebola i fjol har insjuknat av viruset igen. Tillståndet för kvinnan ska vara kritiskt.

Ebola22

Ebola-virus.

Den brittiska sjuksköterskan, Pauline Cafferkey, smittades av ebola-viruset i fjol när hon arbetade i Sierra Leone. När hon kom tillbaka till Storbritannien sökte hon vård då hon började känna sig sjuk och läkarna upptäckte då att hon drabbats av ebola. Hon togs in på ett specialistsjukhus och återhämtade sig.

Nu, nästan ett år efter tillfrisknandet, har Cafferkey insjuknat igen av viruset. Hon ska ha börjat känna sig sjuk och uppsökte därför läkarvård. Först trodde läkarna att hon drabbats av ett vanligt förkylningsvirus och skickade därför hem henne. Cafferkeys tillstånd blev bara värre och efter ytterligare en tur till läkaren har det nu konstaterats att hon bär på viruset.

Under onsdagen ska läkarna ha gått ut med information om att Cafferkeys tillstånd är kritiskt och att hennes hälsa har försämrats.

Detta ska vara första gången som en tillfrisknad ebola-patient får tillbaka sjukdomen ett år senare. Vad det innebär för risker för alla dem hon har träffat under ett år, vet man ännu inte.

Källa:
Frisk från ebola blev sjuk igen


  • Publicerad:
    2015-10-15 08:40