FINLAND. Bluffhistorikern Henrik Arnstad, som anlitas av media för att han är PK, har återigen anklagats för undermålig forskning. Denna gång i Finland.

Henrik Arnstad - "historiker".

Henrik Arnstad – ”historiker”.

I en ny bok, ”Älskade fascism”, påstår Henrik Arnstad att Finlands insatser under andra världskriget ”utmärktes av krigsförbrytelser, koncentrationsläger, massdöd och Finlands medverkan i Förintelsen”. Han säger även att ”den finska fascismens utrikespolitiska drömmar gick i graven då de sovjetiska arméerna besegrade Finland”.

Påståendena om att Finland bidragit till en så kallad förintelse får dock stark kritik. I finska tidningen Hufvudstadsbladet kallar man Arnstad för omstridd och beskriver honom som en person som ”genom åren väckt uppmärksamhet för sensationella historiska slutsatser som finländska historiker snabbt skjutit ner”. I tidningen intervjuas Doktor Markku Jokisipilä, som forskat kring Finlands delaktighet under andra världskriget. Jokisipilä beskriver Arnstads teorier som överdrivna och ibland rena vantolkningar:

Att krigsförbrytelser och koncentrationsläger skulle ha varit kännetecknande för Finlands krig är en överdrift. Finland hade koncentrationsläger och finländare dömdes för krigsbrott, men det var inte det mest karaktäristiska för Finlands krig. Det är också en överdrift att Finland medverkade till förintelsen. Finland överlät 8 judeflyktingar och 47 judiska krigsfångar från röda armén till tyskarna, men det berättigar inte till sådana påståenden […] Arnstad förfalskar inte fakta i sig, men han behandlar dem starkt selektivt och överdrivet.

I Sverige är Arnstad sedan tidigare känd för att fara med grundlösa sensationella påståenden. För en tid sedan skulle Arnstad berätta i P1:s Studio Ett om sina ”avslöjanden” att Herbert Tingsten, DN:s chefredaktör under åren 1946-1959, ”arbetade för CIA” och ”var medlem i en CIA-organisation”. Dessa påståenden är nödvändigtvis inte osanna, men en historiker och en statsvetare som också hade bjudits in till programmet avfärdade Arnstads teorier som ”konstruktioner och insinuationer”, ”forskningsfusk” och det ”det sämsta som publicerats på ganska lång tid”. Arnstad, som kallar Sverigedemokraterna för ett ”fascistiskt parti”, har även utmålat nationella som homosexuella och påstått att det skulle ligga en sanning i att ”nazisterna i hemlighet har homosexuella böjelser”.

I slutet av förra året skrev Nordfront om hur Fria Tider avslöjat att Henrik Arnstad inte alls har kandidatexamen i historia som han själv har påstått. Bluffhistorikern Henrik Arnstad anlitas fortfarande av etablissemangets medier, särskilt Bonnier, eftersom han ”tänker rätt”.

Relaterat:
”Finland deltog i Förintelsen”


  • Publicerad:
    2013-03-30 23:10