SVERIGE. Bluffhistorikern Henrik Arnstad anklagar SD-ledamöter för att ha hotat honom under en föreläsning i Vårgårda. Enligt Arnstad skulle en SD-ledamot ha gått fram mot honom med ett avlångt metallrör och varit så arg att det ryckt i ansiktet. ”De kan verkligen inte låta bli sina järnrör”, säger Arnstad melodramatiskt till Göteborgs-Posten.

Efter att Henrik Arnstad twittrat om ”järnrörstakter hos SD Vårgårda” skrev Göteborgs-Posten en ren propagandartikel för att ge ytterligare kraft åt Arnstads påståenden. Artikeln, som nästan helt och hållet utgörs av Arnstads egen utsaga, klargör redan i rubriken att det rådde ”hotfull stämning” under mötet. Därefter låter tidningen Arnstad breda ut sig ordentligt. Arnstad säger bland annat:

– Längst fram i salen satt tre äldre män från SD:s fullmäktigegrupp. De stirrade irriterat på mig och ägnade sig åt insinuanta påståenden och medvetna missförstånd, men inte mer än så. På frågestunden efteråt blev däremot en av dem väldigt, väldigt arg och gick fram mot podiet där jag stått och talat tidigare.

– Först trodde jag att han skulle slå sönder min dator men i stället plockade han upp ett avlångt metallrör som man använder för att dra ner projektorduken och började vandra mot mig med det.

– Min första tanke var ”oj, de kan verkligen inte låta bli sina järnrör”. Men så tycktes han besinna sig, lade tillbaka tillhygget och ställde sig fem centimeter från mitt ansikte och började skälla ut mig. Han är så arg att det rycker i ansiktet på honom och jag tänker att nu smäller han till mig.

– Det är inte första gången jag blir hotad och trakasserad.

Efter att Arnstad fått säga sitt går Göteborgs-Posten kort vidare till Hans Åke Max, Sverigedemokraternas pressansvarige i Vårgårda och den SD-ledamot som av Arnstad anklagas för att ha hotat Arnstad med järnrör. Enligt Göteborgs-Posten vill Max bara ”tona ner” händelsen, när han i själva verket varit av en helt annan åsikt än Arnstad.

Alingsås Tidning har också skrivit om händelsen, men där har tidningen valt en mer neutral rubrik, ”Arnstad kände sig hotad i Vårgårda”, medan det redan i ingressen framgår att Hans Åke Max bestrider Henrik Arnstads påståenden. Både Arnstad och Max får sedan komma till tals lika mycket och på lika villkor. I AT:s artikel framkommer bland annat att SD inte alls ansett att de hotat Arnstad utan att de bara ställt frågor. Att någon Sverigedemokrat skulle klampat fram med ett tillhygge skrattar Hans Åke Max åt.

Per-Arne Eriksson (ersättare i kommunfullmäktige) tog tag i en pekpinne, som låg på hans jacka och flyttade den. Sedan får vi höra att Arnstad känt sig hotad. Det är bland det dummaste jag hört, säger han till Alingsås Tidning.

Trots att Arnstad uppgett att han blivit hotad, och att hotet från en framklampande och skakande arg ”fascist” beväpnad med järnrör utspelat sig inför flera vittnen, har Arnstad ännu inte talat om att polisanmäla händelsen.

Sverigedemokraten Joakim Larsson twittrade om händelsen:

Källor:
Hotfull stämning när Henrik Arnstad mötte SD-ledamöter
Arnstad kände sig hotad i Vårgårda


  • Publicerad:
    2015-03-05 00:15