STOCKHOLM. En butik i Stockholm har tvingats att offentligt ta avstånd från ”nazism” efter att ha salufört kuddar med mönster innehållandes svastikor.

En butik i Stockholm sålde kuddar med svastikor i mönstret. Tyget de hade valt var asiatiskt men de menar på att eftersom det innehöll så många olika symboler så hade man helt missat svastikorna.

Efter den fruktansvärda upptäckten har de nu plockat bort kudden ur sitt sortiment och bett om ursäkt. Butiksinnehavaren tar också bestämt avstånd från nazismen.

— Vi beklagar om vårt misstag har upprört eller sårat någon, säger butiksinnehavaren till SVT Nyheter.

David Dunér, professor i idé- och lärdomshistoria och forskare i kognitiv semiotik på Lunds universitet, har förståelse för att människor i väst reagerar på att se svastikan på produkter.

Han säger även att det är en tolkningsfråga hur man i ett ”mångkulturellt samhälle” väljer att se symbolen, men att den dominerande associationen är med just nazismen.

— Symboler för saker påverkar oss, vi reagerar på symboler, inte bara verkliga händelser. Det är en sak att reagera på nazismens brott, men vi reagerar också på dess symboler, som i sig inte rent konkret dödar människor. Att man drar upp den här svastikan som diskussionsfråga, det är typiskt för vår tid, tycker jag, säger han.

Källa:
Butik sålde kuddar med nazistsymboler på


  • Publicerad:
    2017-05-29 20:45