POLITIK. Vänsterpartisten Elias Lodin, som gjort det till sitt personliga korståg att stalka och trakassera politiska motståndare, meddelar att han kandiderar till posten som partiledare efter Jonas  Sjöstedt.

Elias Lodin som företräder Vänsterpartiet, Clowner mot rasism och We are Dalarna. Foto: Nordfront.se.

I fredags var den sista dagen för att nominera kandidater till Vänsterpartiets partiledarpost. Sedan tidigare är det bara riksdagsledamoten Nooshi Dadgostar som tackat ja till att kandidera som ny ordförande.

Så under fredagen kom beskedet att Uppsalabon Elias Lodin, ombudsman för Vänsterpartiet i Uppsala, utmanar Dadgostar om posten.

— Jag tycker att det är viktigt att vi får flera kandidater. Jag hoppas att min kandidatur kan bidra till ett bra diskussionklimat om vad vi vill med Vänsterpartiet, säger Lodin till P4 Uppland.

Lodin har tidigare varit politisk sekreterare och ordförande för Vänsterpartiet i Ludvika. Mest känd har han gjort sig som en av grundarna till de ”antirasistiska” nätverken We are Dalarna och Clowner mot nazister.

Han har aktivt bekämpat yttrandefriheten för politiska motståndare och har vid åtskilliga tillfällen utklädd till clown dykt upp och stört Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer och offentliga torgmöten. Som professionell mötesstörare har Lodin rest landet runt och även dykt upp på politiska manifestationer i Finland.

I rollen som ”god demokrat” har Lodin också flitigt ägnat sig åt personförföljelse genom att hänga ut och polisanmäla meningsmotståndare, samt rena sabotage.

Ett exempel på det sistnämnda var när han och två medhjälpare försökte sabotera Motståndsrörelsens lagliga, tillståndsgivna och grundlagsskyddade demonstration i Borlänge 2016 genom att hälla ut gödsel i Liljeqvistska parken, där demonstrationen skulle avslutas med bland annat tal och musik. Trion greps dock på bar gärning av polisen.

Lodin lyckades även reta upp delar av avgrundsvänstern när han i december 2016 valde att delta i podcasten Radio Nordfront och ta diskussionen direkt med ”de hemska nazisterna”. Ett deltagande som Anja Bergdahl i Flamman tar upp som något som talar emot honom som kandidat.

Ny partiordförande kommer att väljas i samband med Vänsterpartiets kongress i Västerås i slutet av maj. Partiets valberedning får nu besluta om vilka kandidater det i slutändan kommer att stå emellan.

Hittills har sammanlagt minst 14 av Vänsterpartiets 25 partidistrikt ställt sig bakom Nooshi Dadgostars kandidatur.

Källa:
Med en dag kvar – Vänsterpartiet har en till partiledarkandidat


  • Publicerad:
    2020-02-23 16:25