INRIKES. Den ständige myndighets-toppchefen Dan Eliasson uppmärksammas nu även internationellt. Detta efter att han i ett sms uppmanade svenska folket att ”stanna hemma under julhelgen” men själv reste till Las Palmas och gick på gayfest.

T.v. MSB-chefen Dan Eliasson. T.h. Bögarna Fredrik Söderholm och Erik Galli. Foto: Pressbild/Instagram.

Generaldirektören Dan Eliassons tripp till Kanarieöarna, där han homofestade tillsammans med bland andra public servicemedarbetare och även ska ha passat på att gå på en gayklubb med en man i 20-årsåldern, har nu uppmärksammats internationellt, skriver SVT Nyheter.

Eliasson, chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, omskrivs nu i flera stora medier så som New York Times, BBC och the Independant.

Några veckor innan jul skickade Dan Eliasson, chef över den svenska beredskapsmyndigheten, ett sms till alla svenskar i vilket de uppmanades följa restriktioner och stanna hemma under helgledigheten. Kort därefter packade han sina väskor och reste iväg på en två veckor lång resa till Kanarieöarna”, skriver New York Times.

Tidningen beskriver hur Eliasson i Sverige – där ”följandet av regler och rekommendationer ses som en en av de högsta dygderna” – kritiserats för sitt hyckleri och tar även upp statsminister Stefan Löfvens (S) och finansminister Magdalena Anderssons (S) dubbelmoral. Löfven sågs shoppa i centrala Stockholm på julrean medan Andersson var på skidresa i Sälen där hon fotograferades i en skiduthyrning.

New York Times nämner hur offentliga företrädare i andra länder, som avslöjats i sitt hyckleri av att förbjuda folket att resa och fira jul tillsammans med familjen medan de själva rest utomlands på julresor, tvingats ta konsekvenserna. I Kanada har inte mindre än åtta politiker fått avgå eller lämna sina uppdrag efter att de ertappats med att resa utomlands under julledigheten.

Eliasson, som är känd för att genomgående ha misskött sina uppdrag som chef för ett flertal myndigheter men ändå fått fortsätta, misstänks nu av många att ha hållhakar på mäktiga personer. Eliasson tjänstgjorde efter regeringsskiftet 2006 som tillförordnad biträdande chef vid Säkerhetspolisen, Säpo, där han ansvarade för analys- och underrättelseverksamhet.

 


  • Publicerad:
    2021-01-06 12:15