NYTÄNK. Efter att Lunds universitet annonserat om en debatt där man ska prata om hur massinvandringen förändrar Europa gick den åsiktsregistrerande organisationen Expo till fullt angrepp mot universitetet. Nu har man bytt ut ordet ”massinvandringen” mot ”flyktingkrisen”.

På torsdag anordnar Lunds universitet en paneldebatt om den pågående massiva invandringen till Europa och hur den påverkar kontinenten. På sin hemsida skriver man att ”massinvandring förändrar snabbt det mänskliga landskapet i Europa, utsätter nationalstaters välfärd för påfrestningar och försvagar sammanhållningen inom Europeiska unionen”.

Den åsiktsregistrerande organisationen Expo gick efter att debatten annonserats till fullt angrepp mot universitetet och menade att man använder ett felaktigt språkbruk.

— Det är inte alls ett neutralt begrepp. Det är ett väldigt använt begrepp inom den främlingsfientliga och rasistiska idévärlden. Sverigedemokraterna, Avpixlat, diverse olika rasistiska sajter på nätet och till och med nazistiska grupper använder det, säger Sara Duarte, åsiktskorrigerare hos Expo.

När rektorn vid Lunds universitet, Torbjörn von Schantz, blir uppringd av en journalist säger han sig inte ha tagit del av texten än men uppger att han tar avstånd från språkbruket.

— Min spontana reaktion att det verkligen inte är bra om vi bidrar till ett snett språkbruk som ger fel uppfattning av vad det är vi har framför oss. Precis tvärtom är vår avsikt med det här ”Debatt i Lund”-mötet. Men du tar mig på sängen, så jag har inget mer djupsinnigt än så att säga, menar han.

Ulrika Oredsson, som sitter i redaktionskommittén för Debatt i Lund, tar även hon avstånd från ordet men påpekar att man använt just det ordet då hon själv uppfattat att det skett en massiv invandring till Europa den senaste tiden.

— Rektor var inne och pratade med mig. Det är väldigt tråkigt om vi förknippas med dem som vi inte vill förknippas med och vi kommer att ändra uttrycket på vår hemsida. Vi får pudla där. Jag har väl uppfattat det som att det i höst har varit någon form av massinvandring, eller åtminstone en större invandring än någonsin, säger hon.

”Massinvandringen” ersattes under dagen med ordet ”flyktingkrisen” eftersom universitetet inte vill använda sig av ett korrekt beskrivande ord med rädsla för att förknippas med invandringskritiker.

Källa:
Universitetet anklagas för främlingsfientligt ordval


  • Publicerad:
    2015-11-17 19:40