”KULTUR”. Juden Jean-Claude Arnault, i media kallad ”Kulturprofilen”, dömdes idag vid Stockholms tingsrätt till två års fängelse för en våldtäkt som ska ha skett 2011.

Svenska Akademien-ledmoten Katarina Frostensson med maken Jean-Claude Arnault vid sin sida. Skärmbild: Expressen TV.

Det var i samband med den feministiska #metoo-kampanjen och kaoset kring Svenska Akademien som strålkastarna kom att riktas mot den judiske ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault. Förutom hans otillbörliga inblandning i Svenska Akademiens arbete – som bland annat kunde ske tack vare vänskapskorruption och hans fru akademieledamoten Katarina Frostenson – framkom även att han utnyttjat sin starka ställning bland Sveriges så kallade kulturelit för att ge sig på unga kvinnor.

Genom en kulturklubb vid namn ”Forumet” ska Arnault enligt anklagelserna ha kommit i kontakt med unga kvinnor med kulturella ambitioner och bland annat handlat sexuella tjänster med stipendier från Svenska Akademien som betalning.

Den 12 juni i år åtalades han dessutom för två våldtäkter, båda mot en och samma kvinna. Händelserna ska ha inträffat i Stockholm för sju år sedan, varför några tekniska bevis inte har kunnat presenteras av åklagaren.

Istället har vittnen hörts som bekräftat att kvinnan berättat om de misstänkta våldtäkterna. I ett fall hade hennes terapeut gjort en anteckning om att brottsoffret berättar om en våldtäkt, vilket avgjorde att Arnault dömdes för den ena händelsen men friades för den andra.

Åklagaren hade yrkat på tre års fängelse, men domen stannade vid två år. Arnaults advokat Björn Hurtig har meddelat att man avser att överklaga domen.

Utreds för ekobrott
Samtidigt utreds Arnault för ekonomisk brottslighet kopplad till ”Forumet” och hans relation till Svenska Akademien.

I skrivande stund har Arnault dock inte delgivits misstanke om brott.

— Men någon form av misstanke kommer det att bli, säger chefsåklagare Jan Tibbling till Aftonbladet, och uttrycker en förhoppning om att utredningen ska vara klar innan årsskiftet.

Källa:
Kulturprofilen Jean-Claude Arnault dömd till fängelse


  • Publicerad:
    2018-10-01 14:45