KAMPEN. Vänsterextremister jublar nu på Twitter åt ett filmklipp som visar hur en nationalist blev allvarligt skadad under demonstrationen i Charlottesville.

”Baked Alaska” (Tim Gionet) ligger på sjukhus och sägs riskera att bli blind efter att ha fått något ämne sprutat i ansiktet av en motdemonstrant i Charlottesville.

Så kallade antirasister anklagar ofta nationella för att vara ”hatare”. De menar att nationalsocialismen är en ”hatideologi”, att våra åsikter i sig är ”terrorism”. Eftersom frustrerade nationalister på nätet ibland uppviglar till våld mot folkförrädare och främlingar anses vår rörelse i bred bemärkelse utgöra ett fysiskt hot mot meningsmotståndare och rasfrämlingar. Om vi skulle få makten skulle människor mördas och behandlas illa, menar våra fiender.

Det här resonemanget används för att rättfärdiga censur, förbud och fysiskt våld mot nationella.

Men hur ser det egentligen ut på den andra sidan? Hur uttrycker sig de som kallar oss för ”hatiska”?

Ett illustrerande exempel är reaktionerna efter att en nationalist fick ett okänt ämne sprutat i sina ögon under demonstrationen i Charlottesville och enligt vissa uppgifter nu riskerar att förlora synen.


Ovanstående inlägg postades av ett antirasistiskt konto med 290 000 följare och över 1 000 personer som varje månad sponsrar personen bakom kontot via Patreon. I skrivande stund har det aktuella inlägget 6 323 retweets 16 810 gillamarkeringar.

Med 290 000 antirasistiska följare kanske man hade kunnat förvänta sig en störtflod av antirasister som tog avstånd från tweeten som gottade sig åt att en person blivit allvarligt skadad? Nej. Responsen såg istället, med några få undantag, ut på följande sätt:

Tänk på detta nästa gång du hör någon klaga över ”högerextremisters” näthat. Tänk på detta nästa gång du hör någon säga att ”antifascism är självförsvar”. Tänk på detta nästa gång du i verkligheten träffar på en ”antifascist”.


  • Publicerad:
    2017-08-14 19:15