POLITIK. KD-ledaren Ebba Busch vill använda pengar ur biståndsbudgeten för att bygga fängelser i andra länder för att utländska medborgare som dömts för brott i Sverige ska kunna skickas hem för att avtjäna straffen.

Ebba Busch (KD) CC BY-SA 4.0

Kristdemokraterna vill använda pengar från den svenska biståndsbudgeten för att bygga och renovera fängelser i länder som i dag inte respekterar mänskliga rättigheter för att få till stånd fängelser som är mer humanitära.

Syftet är att kunna skicka hem utvisningsdömda utländska medborgare som begått brott i Sverige för att avtjäna straffen i sina hemländer. KD-ledaren Ebba Busch skriver på Twitter:

— Svenska fängelsen [sic] är praktiskt taget fullbelagda. En tredjedel av fångarna är utländska medborgare. Vi vill att fångarna ska avtjäna straffen i sina hemländer istället.

Det har sedan tidigare funnits ett tryck från flera partier, däribland Kristdemokraterna, att Sverige ska hyra anstaltsplatser utomlands eftersom det råder platsbrist på svenska fängelser.

Men nu kommer KD med ett nytt förslag. Partiet vill dels omfördela pengar från biståndsbudgeten – 1,8 miljarder kronor under en fyraårs-period – för att renovera och bygga fängelser utomlands, dels ge Kriminalvården ett extra anslag på 400 miljoner kronor nästa år, för att sluta avtal med länder för att på så sätt kunna placera fångar i deras fängelser.

Ebba Busch bedömer att mellan 400 och 500 fångar till att börja med skulle kunna placeras i utländska fängelser. En fånge ska inte kunna säga nej till en placering i ett fängelse utomlands, och hon ser gärna avtal med länder som Somalia och Afghanistan.

— Om man som utländsk medborgare är orolig över att behöva åka tillbaka till sitt hemland, och de eventuella följderna som kan bli där, då borde man kanske ha tänkt på det innan man kom till Sverige och begick allvarliga brott, säger Ebba Busch.

Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, är mycket kritisk till förslaget.

— Nej det är inte seriöst för fem öre. Det handlar om att få poäng i medierna snarare än att försöka göra någonting på riktigt, säger han till Ekot.

Eriksson är osäker på om förslagen är förenliga med OECD:s biståndskommitté DAC:s riktlinjer om hur biståndspengar ska användas.

— Jag tror inte det. Bygga fängelser kan man nog få göra men inte om avsikten är skicka fångar från Sverige till de länderna.

På Twitter får Ebba Busch både ris och ros för förslaget. Signaturen Dennis Höglund skriver:

Vi kan inte ens få till avtal så länderna tar emot sina brottslingar idag och ni tror att ni ska få till så att de ska bygga fängelser. Hur är den tänkta tidsperioden på detta? Vi behöver förslag som fungerar idag, lär vara en snabbare och enklare att bygga fler platser här.

Men signaturen Olof Wernborn applåderar KD:

Mycket bra förslag som borde införts för 30 år sedan. Bättre sent än aldrig heter det ju. Se till att styra upp detta tillsammans med SD och M nu. Det är riktigt bråttom faktiskt.


  • Publicerad:
    2020-09-07 16:10