UKRAINA Förra årets början präglades av stor optimism i Ukraina som snabbt släcktes då landets våroffensiv snabbt stannade av och förbyttes till ett dödläge. I en intervju är landets judiske president nu betydligt mer återhållsam och betonar försvar och säger att man ska koncentrera sig på områden kring Krimhalvön.

I en nyligen publicerad intervju med The Economist, avslöjar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att landet inte planerar någon större offensiv under 2024. Istället kommer fokus enligt honom att ligga på den av Ryssland ockuperade Krimhalvön och försvaret av nationen.

Under början av 2023, var optimismen stor kring kriget i Ukraina, men de höga förväntningarna på den så kallade våroffensiven ledde till besvikelse när situationen snabbt stagnerade i ett dödläge. Ett år senare är den judiske presidenten betydligt mer återhållsam.

Han understryker att även om målet att återta alla ockuperade territorier kvarstår, har han inte specificerat några konkreta mål för återerövring eller tidsramar. Fokus under 2024 kommer att vara på strider om Krim och havsområdena runt halvön. ”Det är otroligt viktigt för oss, eftersom det minskar antalet attacker från den regionen”, förklarar Zelenskyj.

Fokuserar på defensiven

Vidare betonar presidenten att Ukrainas omedelbara mål i landkriget är att försvara de östra delarna av landet samt att skydda viktiga städer som Charkiv, Dnipro, Zaporizjzja, Cherson och Mykolajiv.

Denna defensiva strategi presenteras strax efter att Rysslands president Vladimir Putin uttryckt att man ska intensifiera attackerna mot militära mål i Ukraina. Det ryska uttalandet kommer som ett svar på en Ukrainsk attack mot Belgorod över nyåret. En attack som enligt ryska källor resulterade i 24 döda och över hundra skadade. Putin försäkrar att inga brott mot civila kommer att förbli ostraffade.

Under nyårsnatten rapporteras att Ryssland genomförde attacker mot flera ukrainska regioner med drönare, vilket resulterade i ytterligare dödsfall.