UTRIKES. I den lilla centralamerikanska republiken El Salvador upplevde man i onsdags den första dagen utan något mord på två år.

Det fruktade gänget MS13 har spridit sig utanför El Salvadors gränser till bland annat USA, där deras medlemmar begår grov brottslighet som illegala invandrare.

Det fruktade gänget MS-13 försöker förhandla om fred med El Salvadors myndigheter.

El Salvadors polischef Howard Augusto Cotto har bekräftat att landet under onsdagen denna vecka fick uppleva den första dagen på två år utan mord. Detta kan jämföras med förra året då det begicks i snitt på 14,4 mord per dag, trots att mordfrekvensen minskat med 20 procent.

Landet är hårt drabbat av våldsamma kriminella gäng och då framförallt det ökända Mara Salvatrucha (MS-13) som plågat landets befolkning med våld, narkotikahandel, prostitution och kidnappningar sedan 1980-talet.

Som mest mord hade El Salvador under 2015 när det skedde 104 mord per 100 000 invånare, vilket då var rekord bland länder som inte var direkt involverade i en militär konflikt. Sedan dess har mordfrekvensen sjunkit sakta men säkert och MS-13:s ledare förhandlar med landets myndigheter om fred och amnesti för gängmedlemmar. I utbyte erbjudet gänget att de ska lämna in sina vapen och avveckla organisationen och dess verksamhet.

Tillsammans med Guatemala och Honduras tillhör El Salvador vad som kallas ”Norra Triangeln” i Centralamerika och alla tre nationer upplevde blodiga inbördeskrig under 80-talet som ledde till en massflykt bland befolkningen till Mexiko och USA.

Det var också i samband med detta som MS-13 bildades i Los Angeles av elsalvadorianer med motivationen att de skulle ”skydda” sina landsmän i USA. Efter att många gängmedlemmar sedan deporterats tillbaka till El Salvador fick gänget så småningom en stark närvaro och dominans i landets kriminella värld.

Enligt uppskattningar kan MS-13 ha så många som 50 000 medlemmar ute i världen. Uppemot 10 000 av dessa residerar i USA, många av dem illegalt, där gänget gjort sig kända för sin brutalitet och för att bland annat bedriva prostitutionsringar med barn.

Källor:
El Salvador has first day without a homicide in two years
MS-13 (Wikipedia)


  • Publicerad:
    2017-01-15 11:45