BÖCKER & LÄSNING Han har bevittnat en 20-årig omvälvning av ett folks läsvanor genom den streamade ljudboken – enligt honom själv att betrakta som en litteraturens intresseväckare snarare än pappersbokens baneman.

I Svenska Förläggarföreningens rapport om bokbranschens utveckling under de senaste 20 åren, som presenterades igår tisdag, beskrivs den digitala marknadens tillväxt på den fysiska bokens bekostnad. Med anledning härav intervjuar Sveriges Radios (SR) reporter bokhandlarveteranen Anders Källgren, som genom sin mångåriga verksamhet har ett unikt perspektiv på utvecklingen från sina bokhandlar i Ludvika respektive Uppsala.

— Ja, jag har ju varit med i drygt 40 år, så jag har ju varit med under en lång resa.

När bokhandlaren tänker 20 år bakåt i tiden, är det bilden av branschens intet ont anande aktörer som slår honom.

— Jag kommer ihåg att det var en chef på ett stort bokförlag som sade att ljudboken, den är ju totalt död! Och så gick det ju ett par år och så bara exploderade det liksom: Det här med att man började streama böcker. Men det som han nog menade var dött, det var förmodligen CD-boken och MP3-skivan – och de är ju döda idag. Men streamingen är synnerligen levande!

Men Anders Källgren tycker inte att hans verksamhet farit illa av utvecklingen hittills och ser inte heller ljudböcker och streaming som ett hot mot den på sikt.

— Vi är ju glada att folk läser. Och jag tror också att många lyssnar på sina ljudböcker, streamade böcker, när de går på en promenad eller gör någonting hemma sådär, och det stör liksom inte vår försäljning kan jag tycka. Det ökar ju bara intresset för läsandet och för böckerna. Och det är vi glada för.

Men 20 år framåt då, tror bokhandlaren verkligen på en framtid för pappersboken i ett längre perspektiv?

— Det finns en grundplåt, om man säger så, för människor att de älskar att gå in i en vanlig fysisk bokhandel. Och jag tror att ska någon butik lägga ned, så är vi den sista i stan som gör det. Det känns så faktiskt.

I en kommentar konstaterar statsradions Kulturnytts litteraturredaktör att bokbranschens ”omvälvning” de senaste 20 åren varit ”hisnande”, och att samtliga inblandade varit oförmögna att förutspå utvecklingen. Fysiska böcker hemlevererade av bokklubbar dominerade marknaden då. E-boken förutspåddes komma att ta över marknaden, men det blev istället den streamade ljudboken som gjorde det. Idag spekuleras det hur AI på sikt kommer att påverka bokutgivandet och läsandet, men redaktören ligger lågt med sina förutsägelser om hur den utvecklingen kommer att se ut.