Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

“Energidrycker” skapar beroende och ohälsa

Av Redaktionen, 2017-02-28
redaktionen@nordfront.se

HÄLSA. Så kallade energidrycker fortsätter att öka i popularitet bland landets invånare. Enligt många ungdomar skapar dryckerna ett beroende och läkare oroas över konsekvenserna.

Försäljningen av energidrycker såsom Red bull fortsätter öka i Sverige och en stor del av konsumenterna är ungdomar som på sociala medier pratar om överkonsumtion, beroende och hjärtklappning.

”Jag är fullkomligt beroende, dricker minst 12 om dagen”, skriver en användare. En annan vittnar om hur drycken gett hjärtklappningar, men att personen fortsätter dricka ändå; ”Man blir van, men får hjärtklappningar då och då, men fortsätter ändå”.

Hjärtläkaren Peter Munkhammar som arbetar på barnhjärtcentrum i Malmö är oroad över utvecklingen. Han träffar patienter som har problem med konsumtion av energidryck och även mindre konsumtion skapar ohälsa menar Munkhammar.

— Hjärtat slår fort, det rusar. När man ligger ner och vilar så kan pulsen vara lika hög som när man småjoggar. Man kan även drabbas av bröstsmärtor, panikångest och oro, säger han.

Energidryckerna innehåller förutom koffein, som i många fall motsvarar en kopp kaffe men i vissa fall mycket mer, även ämnet Taurin. Taurin förkommer naturligt i alla animaliska livsmedel, men man vet ännu inte hur stora doser påverkar kroppen långsiktigt.

— Vi vet inte det idag så låt oss ta reda på det. Tills dess, var återhållsam med att fronta upp den i butiker som en nyttig dryck som ger mycket energi, för det är ingen nyttig dryck, avslutar Munkhammar.

En internationell studie gjord av forskare från USA, Spanien och Italien för några år sedan visade att för mycket energidryck kan leda till hjärtdöd. Studien visade även att om man blandade energidrycken med alkohol ökade risken för att hamna i ett missbruk.

Källa:
Ungdomar beroende av energidrycker


  • Publicerad:
    2017-02-28 19:35