UTRIKES. Frankrike tar ett nytt steg i kampen för att bekämpa övervikt och fetma. Nu förbjuder de företag att sälja obegränsat med läsk och från att erbjuda fri påfyllning.

Redan sedan tidigare har Frankrike haft speciella skatter på livsmedel såsom läsk för att motverka övervikt och fetma hos befolkningen. Nästa steg i kampen mot fetma blev att förbjuda obegränsad försäljning av läsk eller att erbjuda det gratis. Förutom läsk faller även dryck som innehåller socker eller sötningsmedel, så som energidryck eller sportdryck, under den nya lagen. De platser som drabbas av den nya lagen är offentliga matställen så som snabbmatskedjor och skolmatsalar.

Lagen röstades igenom 2015 och är en del av ett stort reformpaket för att främja hälsan hos landets invånare. Frankrike följer Världshälsoorganisationens, WHO,  riktlinjer i kampen om att minska risken för fetma och diabetes främst hos landets unga. Enligt en rapport som nyligen gjorts lider 15,3 procent av den franska befolkningen av fetma, vilket placerar Frankrike precis under EU-snittet.

Över 50 procent av den manliga befolkningen och 41 procent av den kvinnliga befolkningen över 30 i Frankrike lider idag av övervikt och fetma.

Källa:
Förbjuder obegränsad påfyllning av läsk


  • Publicerad:
    2017-01-27 21:50