HÄLSA. Barn som klassas som mycket överviktiga har dubblerats på bara ett år i Storbritannien. Problemet med fetma kommer att överbelasta sjukvården menar man.

fastfood

Hela 383 11-åringar vägde 2015 över 95 kilo eller hade ett så högt BMI att deras resultat inte offentliggjorts. 2014 var siffran 176 barn med samma resultat. Problemen med barnfetma har alltså mer än fördubblats på bara ett år.

Birmingham kommer på första plats gällande överviktiga 11-åringar med 21 dokumenterade fall varav en pojke var 162 centimeter lång och vägde 101 kilo. Även Leeds, Kirklees och flera förorter till London hade många överviktiga 11-åringar. Det enskilt värsta fallet var ett barn som vägde hela 104,8 kilo.

Enligt statistiken är ett av tio barn överviktigt redan när det börjar grundskolan, men mot slutet av utbildningen har siffran ökat till två av tio.

Enligt Tam Fry, talesperson för National Obesity Forum, beror övervikten uteslutande på att barnen fått ohälsosam mat sedan födseln och ingen motion.

— De har sannolikt fått äta från flaska snarare än att ha blivit ammade. Sedan fick de halvfabrikat och läsk, menar han.

Vidare säger han att om utvecklingen fortsätter på samma sätt kommer Storbritanniens sjukvård att kollapsa på grund av ökande sjukdomsfall.

Källa:

Fat children will ’collapse the NHS’: Number of 11-year-olds weighing more than 15st DOUBLES in a year


  • Publicerad:
    2016-02-22 20:05