HÄLSA. I en ny rapport från Världshälsoorganisationen framgår det att dagens unga européer riskerar att dö yngre än sina far- och morföräldrar. Orsaken är att de röker, äter och dricker för mycket skräpmat.

Dagens unga européer röker, äter och dricker så pass mycket ohälsosam mat att de riskerar att dö yngre än sina far- och morföräldrar. Detta enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen.

Rapporten visar att livslängden i Europa ökar och att antalet människor som dör av till exempel cancer och diabetes minskar kraftigt. Det framgår även att hälsotillståndet inte förbättras i de länder som redan har hög medellivslängd. I dessa länder har utvecklingen stannat av och forskarna bakom rapporten varnar för att hälsan för de unga generationerna har försämrats rejält.

— Nästa generation kan komma att få kortare liv än vi, det är oacceptabelt, säger Dr Claudia Stein, som jobbat med rapporten, till tidningen The Guardian.

Enligt rapporten är det största problemet den ökande fetman, européerna är de som lider av mest fetma efter amerikanarna uppger forskarna. Nästan 60 procent av Europas befolkning är överviktiga. Rapporten visar också att 30 procent av européerna är rökare och dricker cirka elva liter ren sprit varje år.

Lösningen menar Lauren Lissner, som är professor i epidemiologi och specialist på fetma vid Göteborgs universitet, kan vara att inför sockerskatt och urban planering där de unga får chans att aktivera sig själva fysiskt.

— Sockerskatt kan vara en lösning, socker är en väldigt billigt kalorikälla i dag. En annan sak är bättre urban planering, där man ger ungdomar möjligheten att aktivera sig, säger hon.

Källa:
Dagens unga kan dö yngre än sina mor- och farföräldrar


  • Publicerad:
    2015-09-24 19:40