CORONA. Flera statschefer inom EU varnar för att bekämpningen av coronaviruset kan bli utdragen. Nya mutationer kan leda till att vi måste vaccinera kontinuerligt i flera år, varnar bland annat Tysklands Angela Merkel. 

Tysklands förbundskansler, Angela Merkel. Foto: Twitter.

Flera statschefer inom EU varnar för att bekämpningen av coronapandemin kan ta längre tid än vad man tidigare talat om.

Trots att de flesta länder har börjat vaccinera sin befolkning tror man att det kommer att ta väldigt lång tid innan folket kan gå tillbaka till ett vanligt liv.

I takt med att nya mutationer av viruset dyker upp oroas EU-ledarna för att vaccinet ska tappa effekt. Därför varnar man nu för att man kan behöva vaccinera folket återkommande, under en lång tid.

— Vi måste förbereda oss på en situation där vi blir tvungna att vaccinera kontinuerligt under en längre tidsperiod, kanske flera år, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel under EU-ledarnas videomöte i torsdags.

Även Finlands statsminister, Sanna Marin, anser att coronavaccineringar kan komma att bli en del av folkets vardag i framöver.

— I framtiden kan vi behöva vaccin regelbundet, möjligen årligen, sade Marin.

Europeiska rådet kom gemensamt fram till att godkännande av nya vaccin, samt vaccineringarna i sig måste gå mycket fortare. Statscheferna var också rörande överens om att särskilda vaccinpass skulle behövas om folket ska få nyttja sina grundläggande rättigheter i framtiden.

Den enda invändningen kom från Frankrikes president Emmanuel Macron, som ansåg att systemet med vaccinpass var orättvist mot ungdomar. Detta eftersom ungdomar kommer att erbjudas vaccinet sist och att de därför skulle beläggas med reseförbud under sommaren.

Den brittiska forskaren och rådgivaren åt den brittiska regeringen, Sir Ian Boyd, har tidigare varnat för att samhället kan behöva vara nedstängt i flera år.

Med tanke på att nya virusvarianter uppstår kommer det fortsätta att komma nya våger av coronaviruset. Därför är det bäst att fortsätta med coronarestriktioner, resonerade Boyd.


  • Publicerad:
    2021-02-28 07:00