CENSUR. Under tisdagen uppdaterade Facebook sin så kallade hate speech policy till att även omfatta påståenden om judisk makt som med enkelhet kan bevisas.

Mark Zuckerberg. Foto: Brian Solis (CC BY).

På senare tid har mängder av systemkritiker rensats ut från Facebook bland annat på grund av att de ifrågasätt Black Lives Matter och de brott som sker i dess namn. Nu stramas censuren åt ytterligare enligt en rapport från Facebook.

Facebook skriver hur man från april till juni agerat mot 22,5 miljoner meddelanden innehållandes ”hat”, något som skett i form av borttagna inlägg, avstängningar och annat. Nu utökar man censuren till även innefatta så kallade blackface eller meddelanden om judisk makt enligt rapporten.

”Vi uppdaterar också vår policy till mer specifika uttryck för vissa typer av implicita hatmeddelanden”, skriver Facebook i något som låter som hämtat från George Orwells ”1984”. ”Det rör sig exempelvis om innehåll som visar blackface eller stereotyper om judiska människor som kontrollerar världen”.

Det judiskt ägda Facebook har på senare tid frågats ut i den amerikanska kongressen med anklagelser om att man ägnat sig åt politisk censur, något som Facebooks judiske VD Mark Zuckerberg då nekade till.


  • Publicerad:
    2020-08-12 17:00