INRIKES. I ytterligare en vändning i det uppmärksammade fallet med Facebookvåldtäkten i Uppsala släpps nu den yngste av de tre åtalade på fri fot, strax innan domen förväntas falla i början av nästa vecka.

Maysam Afshars (till vänster) befinner sig på fri fot och har enligt uppgifter från hans advokat lämnat Uppsala, på flykt undan en mobb uppretade uppsalabor som vill skada honom.

I januari kunde Nordfront rapportera om den bisarra nyheten att tre rasfrämlingar livesände via Facebook när de gruppvåldtog en svensk kvinna i en lägenhet i Uppsala.

Fallet uppmärksammades över hela världen och Nordfronts artikel om händelsen spreds snabbt över sociala medier, då vi som enda svensk media avslöjade gärningsmännens identitet.

Nyligen inleddes rättegången mot de två afghanerna Maysam Afshar och Reza Mohammed Ahmadi, misstänkta för våldtäkt, samt iraniern Emil Lemon Khodagholi som åtalas för underlåtelse att stoppa våldtäkt, samt för grov ärekränkning då han filmade och livestreamade övergreppet.

Rättegången tycks ha följt samma bisarra linje som det ursprungliga brottet, då Khodagholis advokat Andreas Wellin bland annat försökte hävda att hans klient var så efterbliven att han inte ens förstod vad det var han åtalades för och därmed borde frias.

Samtidigt gick chefsåklagaren Magnus Berggren över sin kollega åklagare Pontus Melanders huvud och drog tillbaka det tidigare yrkandet om att de två afghanerna borde utvisas som straff.

I början av nästa vecka faller domen i ärenden, men i ytterligare en ny vändning så har den 18-årige Maysam Afshar släpps på fri fot. Han misstänks fortfarande för våldtäkt, men ett frigivande ur häktet inför att en dom ska falla tyder i regel på en friande dom.

Enligt Afshars advokat Henrik Stolare har han dessutom tvingats lämna Uppsala på grund av hotbilden som finns mot honom.

— Han är lättad över att släppas ur häktet, men det var inte lätt att komma tillbaka till Uppsala där det finns personer som vill göra honom illa och skipa sin egen rättvisa, säger Stolare, och fortsätter:

— Det finns uppgifter om att människor gett sig på honom. Men jag vill inte gå in på fler detaljer än så.

Stolare vill inte kommentera ifall det var på polisens inrådan som Afshar flydde ifrån Uppsala, men bekräftar att sociala myndigheter har varit inblandade i beslutet.

Hur länge han kommer att erbjudas logi och beskydd på skattebetalarnas bekostnad återstår att se.

Källa:
Man som misstänks för Facebook-våldtäkt släppt – lever under hot


  • Publicerad:
    2017-04-21 20:45