STOCKHOLM. I juli 2016 blev en berusad kvinna med funktionshinder utsatt för en grov gruppvåldtäkt. Tre män åtalades men har nu friats av både tingsrätten och hovrätten.

Tre män åtalades för en grov gruppvåldtäkt på en berusad och funktionshindrad kvinna i juli förra året. Våldtäkten ska ha skett utomhus i Brandbergen i Haninge och enligt vittnesuppgifter ska kvinnan både ha hållits fast och hon ska ha skrikit. Männen ska ha varit fyra från början men en av dem hann fly innan polisen kom till platsen.

Tre män, två i 30-års åldern och en i 50-års åldern, kunde gripas och åtalas misstänkta för både anala och orala övergrepp på kvinnan. Alla de tre männen friades av tingsrätten då bland annat vittnesuppgifterna innehöll olika händelseförlopp. En av männen skyllde på de andra två och ändrade sedan sin berättelse och menade på att kvinnan hade följt med självmant in i busken och en annan menade att han inte vet om han hade haft sex med kvinnan men att han nästan var säker på att han inte hade haft det.

Rätten menade också att det var svårt att få en klar bild av händelsen då kvinnan hade uppgett olika uppgifter i förhör.

Domen överklagades till Svea hovrätt men där fastställdes tingsrättens friande dom. Hovrätten kunde inte fastställa vilka av männen som hade utfört de sexuella övergreppen, dock så kunde man fastställa att två av männen hade haft oralsex med kvinnan.

Källor:
Hovrätten friar män från grov gruppvåldtäkt
Alla tre män frias för gruppvåldtäkten


  • Publicerad:
    2017-04-28 14:50