Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Hela Uppsalatrion häktades för Facebookvåldtäkten

Av Redaktionen, 2017-01-26
redaktionen@nordfront.se

BROTT. Samtliga tre som greps och senare anhölls misstänkta för den uppmärksammade våldtäkten i Uppsala som streamades live via Facebook häktades under onsdagen vid Uppsala tingsrätt.

uppsalafram

I söndags kunde Nordfront rapportera om att tre rasfrämlingar filmade och live-streamade via Facebook när de våldtog en 31-årig kvinna under en ”fest” i en lägenhet i Uppsala. I ett filmklipp som cirkulerat på nätet kan man också se hur en av gärningsmännen, den 24-årige Emil Khodagholi, efter övergreppet filmar sig själv och hånar offret som i bakgrunden pratar med en annan kvinna i telefonen innan polisen kommer in i lägenheten och avbryter ”festen”.

I onsdags hölls häktningsförhandlingar vid Uppsala tingsrätt mot de tre främlingarna, vilket slutade med att 18-årige Maysam Afshar (Facebook) och 20-årige Reza Mohammed Ahmad (Facebook) på sannolika skäl häktades misstänkta för våldtäkt medan Khodagholi (Facebook 1 och Facebook 2) häktades misstänkt för underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Detta bekräftar alltså att det var Khodagholi som filmade själva händelsen.

Uppsalatrion

Reza Mohammed Ahmadi (19960223-96920), Maysam Afshar (19980522-0275) och Emil Khodagholi (19921219-0871).

Häktningsförhandlingarna pågick under stort säkerhetspådrag på grund av den omfattande hotbilden som finns mot de tre männen. De fördes in var för sig i rättssalen och enligt uppgifter från media på plats täckte Afshar och Khodagholi sina ansikten med kriminalvårdens gröna fleecetröjor medan Ahmadi öppet visade sitt ansikte.

Polisen har fortfarande inte kunnat ta del av något filmmaterial från händelsen, trots att den livestreamades, vilket antingen beror på att ingen spelade in under själva streamandet eller att ingen ha velat delge materialet till polisen. Det har däremot cirkulerat en del bilder som påstås vara skärmdumpar från livesändningen och några av dessa går att ta del av på Nordfronts ursprungliga artikel om händelsen.

Bevisningen bestod istället av vittnesmål från några av de som bevittnade våldtäkten via Facebook, samt offrets egen berättelse.

Samtliga misstänkta förnekar brott och Ahmadis överväger enligt sin advokat Christer Söderberg att överklaga häktningen.

— Han nekar till brott, han har lämnat en i mitt tycke fullkomligt sammanhängande berättelse om vad som hänt. Jag kan inte gå in på detaljerna, men han har berättat på ett sätt som inte motsägs av något annat, säger Söderberg till Uppsala-tidningen Barometern.

Khodagholis advokat Anders Welin låter hälsa att häktningen var ett ”tungt besked” för klienten med tanke på de allvarliga anklagelserna.

Åklagare Pontus Melander anser att bevisläget är bra trots att de ännu saknar filmen. Man försöker dock få hjälp av Facebook att säkra filmmaterialet vilket förstås skulle stärka åklagarens fall ytterligare.

— Facebook har sagt att de vill samarbeta men de har sitt säte i USA så det krävs internationell rättshjälp, vilket jag har begärt, säger Melander.

Läs Nordfronts tidigare artikel om fallet HÄR och en artikel från Informationskriget.se i ärenden HÄR.

Källor:
 Tre häktas för Uppsalavåldtäkt
Häktningsframställan Ahmadi, Reza Mohammed
Häktningsframställan Afshar, Maysam
Häktningsframställan Khodagholi, Emil 


  • Publicerad:
    2017-01-26 21:20