POLITIK. Fackförbundet Kommunal har beslutat att stoppa det ekonomiska stödet till Socialdemokraterna på tre miljoner per år – pengar som går att använda bättre, enligt ordföranden. 

Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin avslöjar i en debattartikel i Aftonbladet att förbundet nu stryper det ekonomiska stödet till Socialdemokraterna (S). Kommunal, som är LO:s största förbund med en halv miljon medlemmar, har tidigare gett tre miljoner kronor varje år direkt till S.

”Det är gammeldags att skicka en stor summa till ett parti och låta dem göra vad de vill med pengarna. Vi vill modernisera oss som fackförening, men vi tror också att om vi använder de här pengarna själva kommer det gynna medlemmarna mer i framtiden”, skriver Baudin i artikeln.

Baudin är noga med att poängtera att beslutet att strypa det ekonomiska stödet till S inte har fattats ”i affekt utifrån den senaste tidens turer i politiken”, vilket syftar på ”januariöverenskommelsen” mellan S och de borgerliga partierna Centerpartiet och Liberalerna, som av många i arbetarrörelsen uppfattas som en högersväng.

S och LO har täta historiska band och kallas ofta för arbetarrörelsens två ben, och denna facklig-politiska samverkan kommer att fortsätta, enligt Baudin. Men ute på arbetsplatserna har han mött allt fler som ifrågasätter att man ger pengar till just S.

”Det är ju från undersköterskan och brandmannen vi tar dem. Medlemmar säger att om de inte röstar på det partiet, varför ska då deras medlemspengar ges till dem”, skriver Baudin.

I valet 2018 nådde S bara 28,3 procent, vilket är det lägsta valresultatet sedan den allmänna rösträtten infördes i Sverige. Bland Kommunals medlemmar fick S cirka 50 procent av rösterna. Kommunals ledning kommer dock även i fortsättningen att uppmana sina medlemmar att rösta för en S-ledd regering.

Flera andra LO-förbund har redan avvecklat sitt ekonomiska stöd till Socialdemokraterna.

Källa:
Vi drar in partistödet till Socialdemokraterna


  • Publicerad:
    2019-02-25 09:40