INRIKES. Inför att hovrätten ska ta upp den friande domen mot Martin Timell valde målsägandebiträdet Elisabeth Massi-Fritz att lägga ut hans adress på Instagram. Nu överväger Advokatsamfundet att öppna ett disciplinärende mot den feministiska advokaten.

Elisabeth Massi-Fritz. Foto: Anders Henrikson (CC BY 2.0).

Idag inleds hovrättsförhandlingar i Martin Timell-fallet. Timell friades i tingsrätten från de våldtäktsanklagelserna som han drog på sig i kölvattnet av metoo-rörelsens kampanjer mot framförallt vita män.

Åklagaren valde att nöja sig med den friande domen, troligtvis med tanke på hur tunn bevisningen mot Timell var. Men målsägandebiträdet advokat Elisabeth Massi-Fritz var inte lika nöjd, utan valde självmant att överklaga den friande domen till hovrätten.

Under gårdagen postade Massi-Fritz en Instagrambild där man ser hennes hand vid ett dokument rörande fallet, där Martin Timells hemadress syns.

”I dag förbereder jag rättegången och den överklagade domen i åtalet ang våldtäkt mot Timell som startar i morgon”, står det i advokatens inlägg.

Till Aftonbladet berättar Martin Timell att han fick reda på Massi-Fritz tilltag via en vän.

— Jag fick det tillsänt till mig av goda vänner som undrade: ”kan en advokat som kallar sig seriös göra på det här sättet?”, berättar Timell.

Han meddelar också att han anmält Elisabeth Massi-Fritz till Advokatsamfundet, vars generalsekreterare, Anne Ramberg, bekräftar att styrelsen kommer ta ställning till ett eventuellt ärende för disciplinnämnden.

— Han har kontaktat oss och jag har anmodat henne att ta bort inlägget, säger Anne Ramberg till Aftonbladet.

— Styrelsen kommer fatta beslut om man ska skicka det till disciplinnämnden, fortsätter hon.

Både Anne Ramberg och Elisabeth Massi-Fritz tillhör dock båda det frimurarliknande feministnätverket Hilda, som tidigare granskats av Nordfront. Det återstår därmed att se ifall Massi-Fritz – som bestämt förnekar att Martin Timells adress ska ha synts i inlägget – kommer att disciplineras på ett adekvat sätt.

Elisabeth Massi-Fritz har tidigare hamnat i blåsväder i en granskning av Aftonbladet, där det bland annat framkom att hon bett underordnade på sin advokatbyrå att ”salta fakturor” – med andra ord att ta betalt för fler arbetstimmar än vad man utfört. I granskningen beskrev även några av hennes tidigare anställda hur hon ledde advokatbyrån som en ren terrorregim.

Trots detta uteslöts inte Massi-Fritz ur Advokatsamfundet utan klarade sig med en varning och 50 000 kronor i böter.

Källor:
Massi-Fritz lade ut Martin Timells hemadress på Instagram
Advokat Massi-Fritz svar: Det syntes ingen adress


  • Publicerad:
    2019-04-02 08:00