POLITISK FÖRFÖLJELSE. Folkpartiet i Kalmar län vill att Sverige ger asylrätt till den politiskt förföljde Edward Snowden. Snowden är på flykt efter att ha läckt information om USA:s underrättelsetjänst.

SnowdenInCuffs..

Edward Snowden, mannen som läckte information om USA:s övervakningsprojekt PRISM, befinner sig enligt uppgift på en flygplats i Moskva. Snowden letar nu efter en fristad eftersom han räds för sitt liv. Snowden är en i raden av flera så kallade ”whistleblowers” som offentliggör missförhållanden och korruption inom statliga myndigheter.

I en skrivelse till partistyrelsen kräver Folkpartiet i Kalmar att Sverige beviljar Snowden asylrätt. Riksdagskandidaten Björn Brändewall säger att Snowden fruktar för sitt liv: ”Han ångrar inget, men han vet vad som väntar honom om USA får fatt i honom. Hans enda brott är att han berättat för den amerikanska befolkningen vad deras regering sysslar med. För detta har han inte bara offrat sin karriär utan även riskerat sitt liv.”

Brändewall menar vidare att i informationsåldern så är information makt. För att människor ska kunna ha makt över sitt eget liv så måste de ha makt över sin egen information. ”De värsta farhågorna om övervakningssamhället har besannats, och makten hamnar hos andra”, säger han i ett uttalande.

Han menar även att många svenskar använder sig av tjänster som Gmail, Skype och Facebook, företag som Snowden visade sammarbetar med USA:s regering i övervakningsprogrammet PRISM. Brändewall tycker därför att svenskarna och inte bara amerikanerna ska vara tacksamma för Snowdens avslöjande.

”Folkpartiet liberalerna har i många år arbetat för att Sverige ska vara en fristad för förföljda författare som verkar i länder med beskuren yttrandefrihet. I samma anda anser vi att Edward Snowden bör erbjudas asyl i Sverige. Vi hoppas att partistyrelsen stödjer förslaget, och att Folkpartiet kommer driva ärendet i regeringen”, säger folkpartiet i Kalmars ordförande Börje Helgesson som även står som avsändare av skrivelsen till partistyrelsen.

Edward Snowden har redan erbjudits asyl i Venezuela, Nicaragua och Bolivia.

Källa:
Folkpartister vill erbjuda Edward Snowden asyl


  • Publicerad:
    2013-07-09 17:25