Karl Hedin stämmer svenska staten efter friande i jaktbrottsmål
2024-10-14 18:45
NORGE. Norska forskare och akademiker undviker att forska om invandring eller bemöta andra forskare som i sin yrkesroll drar felaktiga slutsatser. Detta eftersom de riskerar att få ”rasiststämpel” på sig.
Sverige anses av somliga vara ett av de mest censurförespråkande länderna där de som uttalar sig kritiskt mot invandring i de allra flesta fall utmålas som ”extremister” och ibland också hängs ut av massmedia. Men samma förhållande råder i Norge trots att ett parti som Fremskrittspartiet är i regeringsställning.
Det är bland andra sociologen och före detta politikern Ottar Brox som menar att det kan vara riskabelt att delta i den norska invandringsdebatten. Redan vid mindre kritik mot invandring – exempelvis vad gäller arbetskraftsinvandringen – kan man enligt Brox bli beskriven i media med värdeladdade etiketter som gör att man uppfattas som ”dålig människa”.
Brox gör en jämförelse med den svenska invandringsdebatten och hur etnologiprofessorn Karl-Olov Arnstberg och socionomen Gunnar Sandelin fick motstå massiv fördömelse i den svenska offentligheten när de släppte boken Invandring och mörkläggning förra året. På grund av det invandringskritiska innehållet beskrev exempelvis tidningar som Aftonbladet författarna som högerextremister som förde fram ”samma gamla rasism i ny rapport”.
Brox menar att han känner forskare som avstår från att kritisera kollegor som i sin yrkesroll drar felaktiga slutsatser kring invandringen eftersom dessa använder retoriska knep för att framställa sina budskap som antirasistiska.
– Vad riskerar du att bli uppfattad som om du kritiserar en antirasist, frågar Brox retoriskt.
Den invandringskritiska samhällsdebattören Elin Ørjasæter håller med Ottar Brox och uppger att hon känner flera högre akademiker som är ”mycket oroade över invandringstakten”, men som anser att det är ”akademiskt självmord” att ge sig in i debatten.
Både Brox och Ørjasæter menar att norska forskare är fega och undfallande och att de hellre borde ta efter sådana Arnstberg och Sandelin i Sverige. De båda svenska författarna anser att svenska forskare och journalister fört det svenska folket bakom ljuset genom deras undfallenhet eller ovilja att diskutera mångkulturens problem.
Tidigare forskaren och nuvarande politisk kommentatorn vid Bergens Tidende, Frøy Gudbrandsen, har skrivit en doktorsavhandling om att förstå problemen med invandring. Under sin tid som forskare kände hon att det förväntades att hon ”skulle anta en mer liberal hållning till invandring än hon faktiskt hade”.
Dessutom förklarar Gudbrandsen att hon upplevde forskningsmiljön om invandring som ”mycket politiserad”.
– Att använda sig av forskarnätverk för att distribuera stödförklaringar till asylsökande var inte ovanligt, säger hon.
Ursprungligen publicerad på Nordfront.net.
Källa:
Forskere frykter «rasist-stempel»