I USA ägnar sig svarta och andra icke-vita barn och ungdomar sig åt en minst sagt oroväckande ”tradition” under 1 maj. Traditionen kallas ”Beat up a white kid day”.

1993 ägde detta rum för första gången, men det fick ingen som helst uppmärksamhet i media. Tio år senare blev en vit 13-årig flicka vid namn Melissa King brutalt misshandlad av ett gäng på tolv flickor och sex pojkar av afrikanskt och latinamerikanskt ursprung. När polisen kom till platsen fann de Melissa näst intill medvetslös med allvarliga skador över hela kroppen. När polisen frågade gänget som utfört misshandeln varför de gjort detta svarade de att ”Det är ju första maj!” och ”Första maj är dagen då svarta får slå vita”. Under de efterföljande rättsliga processerna konstaterade till sist domaren att ”detta är verklighet och bevisen är överväldigande för att det hela var en attack baserad på May Day och att offret valdes ut för att hon var vit”. Efter den här händelsen var det många vita familjer i USA som hörde av sig till polisen och berättade om sina erfarenheter av den brutala ”traditionen”.

För några år sedan gick den kända rapparen Snoop Dog ut och deklarerade att ”varje dag borde vara en beat up a white kid day”. Enligt rapporter och vittnesmål finns det åtskilliga vita familjer i USA som väljer att hålla sina barn hemma under de första dagarna av maj månad. Även i Storbritannien har man fått erfara liknande attacker mot vita barn i skolåldern under 1 maj. För en tid sedan kom ett alarm i det tysta, om att vita barn oftast utsätts för mobbing i brittiska skolor. Trots det läggs locket åter igen på och allt rullar på som vanligt utan åtgärder.

17-årige Daniel Stringer-Prince utsattes för en brutal misshandel av ett mångkulturellt gäng. Misshandeln inträffande inte under ”Beat up a white kid day”

Raskriget är högst verkligt för många barn och ungdomar. De får ta konsekvenserna av det mångkulturella och rasblandade samhället. De vita barnen i USA utsätts systematiskt för övergrepp på grund av sin ras, något som President Barack Obama inte överhuvudtaget försökt att göra någonting åt. Ras spelar tydligen endast roll när svarta är offer, men inte när vita är det. Dubbelmoralen är påtaglig. Vi ska inte inbilla oss att detta är något unikt för större länder som USA och Storbritannien. Nyligen stod det att läsa i DN att det råder regelrätta maffiametoder på landets skolor. Man kan inte låta bli att fundera över vilka som utför de här maffiametoderna. Vilka är det som misshandlar och vilka blir drabbade? En sådan detalj hade vi varit garanterade om det handlat om utstuderade övergrepp mot andra än vita. Då hade tolerans-projekten poppat upp som svampar, Expo hade bjudits in till skolorna och media hade med iver debatterat under ämnet rasism i svenska skolor. Men nu hänger allt i luften, precis som det under så många år gjorde i USA. Rapporterna och nyheterna kring ”beat up a white kid day” uteblir.

Våra barn ska rustas inför den grymma verklighet vi tvingas vara en del av. Om de unga tidigt får lära sig att backa upp sina egna så är redan mycket vunnet. Alla andra agerar på detta sätt, både vuxna och barn. Hos dem är den rasliga tillhörigheten och lojaliteten stark och ytterst påtaglig. Det är därför man ser gäng bestående av endast invandrarungdomar. De söker sig till sina egna, vilket är helt naturligt. Det är samma instinkt som får svarta i USA att rösta på Obama för att han ses som svart. Obama har själv sagt under flera intervjuer att han känner ett extra starkt band till landets alla färgade. Det är dem han kämpar för, det är dem han representerar.

Vi måste lära vita barn att snabbt mobilisera om en attack äger rum. Om detta hade praktiserats i USA hade kanske inte Melissa King ensam fått värja sig från den hatiska pöbelns sparkar och slag. Övergrepp som ”beat up a white kid day” kan fortgå för att vita barn inte tillåts känna någon rastillhörighet med sina egna. Hade det uppmuntrats hade vita barn och ungdomar inte setts som legitima mål utan som en stark grupp man inte vill bråka med. Det är vårt ansvar att lära ut hur man sätter hårt mot hårt.

Låt åter detta motto råda: Att slåss är en ära att fly är en skam!


  • Publicerad:
    2012-05-01 00:00