GREKLAND. I gårdagens match mellan de bägge fotbollslagen AEK Aten och Veria FC fällde mittfältaren Giorgios Katidis, 20, avgörandet då han styrde in AEK Atens andra mål för kvällen. Målet firade han med en segerhälsning, någonting som skulle komma att få stora konsekvenser för den unge idrottaren.

Mindre än ett dygn efter Giorgois Katidis segermål har det grekiska fotbollsförbundet hunnit med inte bara att fördöma Katidis agerande, utan även att fatta beslut om hans fortsatta karriär.

Katidis

Fotbollsförbundet beslutade att Katidis skall stängas av från det grekiska landslaget på livstid, med motiveringen att ”Nazihälsningen är en grov förolämpning mot alla de som drabbats av nazisternas illdåd”.

Massmedia har gjort en höna av en fjäder av Katidis agerande. Man kallar hans segergest för allt ifrån ”nazi-hälsning” till ”fascisthälsning”, och han svartmålas i en rad europeiska tidningar.

Katidis själv hävdar, via sitt Twitterkonto, att han inte känt till vad segerhälsningen betyder och bedyrar att han inte är rasist.

Giorgios Katidis är inte den första grekiska idrottaren som, av politiska skäl, inte längre får representera Grekland. Nordfront har tidigare rapporterat om den grekiske trestegshopparen Voula Papachristou, 23, som uteslöts ur OS-truppen efter det att hon öppet ventilerat sina åsikter om afrikanska invandrare på Twitter.


  • Publicerad:
    2013-03-17 21:27