OHÄLSA En kvartett kraftigt överviktiga ”influencers” på sociala medier hade fångats av en rörelse, där det hävdas att fetma är ”coolt” – och hälsosamt. Nu har alla fyra avlidit under 45 års ålder.

De sista videorna som lagts upp på Brittany Sauers TikTok-sida väcker besökares anstöt. Den 31- åriga sociala medie-stjärnan, känd för sitt trotsiga ”kroppspositiva” innehåll, talar här gråtande om hur hon 28 år gammal i praktiken ätit ihjäl sig. Oförmögen att själv klippa sina tånaglar, på grund av den andnöd och hjärtklappning som därvid uppstår, har hon nu två år bakom sig som fånge i sitt eget hem i ojämlik kamp mot typ 2-diabetes och hudinfektionen cellullit, orsakande en blytung tillväxt i hennes bäcken – som om hennes vikt den förutan inte vore tillräckligt hög.

— Jag vill att du ska veta att det inte är värt det – mat är inte värt ditt liv, förklarar hon i den sista videon. Inom en vecka efter att den lades upp var hon död.

Det senaste decenniet har man inom ”fet acceptans”-rörelsen hävdat att övervikt inte nödvändigtvis är ohälsosamt . Filosofin kring Branded Health At Every Size (HAES) växte fram i motstånd mot en dietindustri som salufört viktminskningsstrategier med svaga långsiktiga resultat och som anklagats för att skambelägga och förtrycka överviktiga individer. Men i sitt motstånd mot dessa strategier har man inom de nya rörelserna i flera fall istället hemfallit åt att hylla sjuklig fetma samt åt att förtiga – ja ofta även direkt förneka – dess hälsorisker.

Viktminskningskirurgi kan för vissa överviktiga vara en livräddande åtgärd. Organisationen HAES UK klassificerar emellertid kategoriskt denna typ av ingrepp som ”stympning av kroppsdelar” och ”oförenligt med idealet ’älska din kropp som den är’”. Och man betecknar fenomenet som utslag av ”fettfobi” eller ”anti-wokeness”.

Framhöll maten snarare än vikten

@waffler69 gilllar mat. (Slkärmbild: Project Nightfall)

En annan TikTok-stjärna som kallade sig @wafffler69, men vars riktiga namn var Taylor LeJeune, dog i januari av en ”förmodad hjärtattack” blott 33 år gammal. Han stoltserade under sin levnad inte med sin vikt, utan samlade 1,9 miljoner följare genom att publicera videor, där bisarr(a mängder) mat recenserades, såsom renkött och konserverad skinka från 1960-talet. Hans sista video, upplagd dagen innan hans bortgång, visar honom inta osannolika mängder frukt och mjölk.

Jamie Lopez, som spelade huvudrollen i den amerikanska reality-tv-serien Super Sized Salon, dog av hjärtkomplikationer vid 37 års ålder i december förra året. Showen kretsade kring överviktiga kvinnor som fick skönhetsbehandlingar och innehöll slagordet: ”Bli stor eller försvinn.”

Hon menade att hon diskriminerades för sin roll som makeup-artist i plusstorlek och ville att vidlyftiga kvinnor som hon själv skulle känna sig ”självsäkra och sexiga”.

Men sedan bestämde sig Jamie plötsligt för att ”främja sin hälsa” på ett drastiskt sätt och gick innan sin död ned nästan 180 kg– halva sin kroppsvikt innan bantningskuren.

Professorns tungt vägande argument

En välkänd aktivist tillika professor i ”fettstudier” Dr Cat Pausé, som ifrågasatte sambandet mellan vikt och hälsa, förlorade sitt liv vid 42 års ålder. Baserad vid Massey University i Nya Zeeland var hon också programvärd för en ”fettpositiv” radioshow.

Pausé rättfärdigade sitt eget frosseri med hållningen att vetenskapen ”inte riktigt är så tydlig som vi skulle vilja tro” och det ”ännu inte råder någon enighet om förhållandet mellan vikt och hälsa”. Hon hävdade:

Feta människor, och till och med sjukligt feta, har lika bra hälsa som - eller till och med bättre hälsa än - någon inom normalvikts-intervallet.

Professorn dog i mars 2022 av orsaker som inte har offentliggjorts.

Fetmaforskaren Sarah Le Brocq, grundare av organisationen All About Obesity, som ändå får räknas tillhöra fet acceptans-rörelsen, kallar det ”vanföreställningar” att ignorera hälsokonsekvenserna av överflödigt fett.

— Människor kommer alltid att ha olika former och storlekar, säger hon på organisationens hemsida och kommenterar vidare:

— Det är OK, och vi borde vara toleranta, men du måste vara uppmärksam på hälsokonsekvenserna. Det vi vet är att ju mer kroppsfett du har, desto mer sannolikt är det att din kropp kommer att befinna sig i ett inflammerat tillstånd. Det betyder att du kan bli insulinresistent och utveckla diabetes eller sluta med hjärtproblem. Alla kommer inte att göra det, men ju mer fett du har desto mer sannolikt är det.

Hon tillägger:

— Vi bör överge våra vanföreställningar om det. Om du har ett högt BMI, inte äter bra, rör dig för lite och inte heller annars tar hand om dig – så är det bara en tidsfråga innan det blir ett problem för din hälsa och du börjar få värkande knän, högt blodtryck eller sömnapné – och det är bara början.

För fetmaspecialisten professor Naveed Sattar från University of Glasgow är vetenskapens rön kring förhållandet mellan hälsa och fetma obestridliga:

Rikliga bevis visar att fetma kan främja eller påskynda över 200 sjukdomar, såsom diabetes, stroke, många cancerformer, sjukdomar som påverkar rörelser såsom artrit och mental hälsa.

Högre midjeomkrets är en viktig orsak till att många människor lever med flera kroniska tillstånd, vilket leder till lidande och hälsokostnader.

Dr Asher Larmie, allmänläkare baserad i Hertfordshire och en av Storbritanniens mer offentliga förespråkare för HAES, anser emellertid att läkare inte bör rekommendera viktminskning.

Han skriver till sina 14 000 följare på Instagram som @thefatdoctor och använder slogans som ”Var fet och frodas” och ”Du behöver inte gå ner i vikt för att förbättra din hälsa”. Tillfrågad av Daily Mail om sin syn på alla dokumenterade fall av överviktigas för tidiga död svarar denne läkare och fet-aktivist:

Alla dessa dödsfall är hjärtskärande och tragiska. Vissa drabbade var djupt deprimerade och led av ätstörningar, vilket inte ska förväxlas med fettacceptans. Men fallen bevisar inte på något sätt att man inte kan vara fet och frisk.