Jyväskylä i mellersta Finland har på kort tid blivit känt i hela Finland för massuppsägningar och landets högsta arbetslöshet. Den 29 september höll Finska motståndsrörelsen ett möte i staden.

Den 29 september höll Finska motståndsrörelsen ett framgångrikt och inspirerande möte i Jyväskylä centrum. En grupp av motiverade aktivister marscherade in och ställde sig bredvid de valtält, tillhörande politiska partier, vilka gav intrycket av glädjelöshet och politisk tillbakagång.

Efter bara några minuter kunde aktivisterna höra ett toleranstal från en socialdemokratisk kommunalvalskandidat i valtältet bredvid: Ännu en gång visade de toleranta människorna att man inte behöver tolerera alla. Denne herre riktade sin agitation mot den nationalsocialistiska gruppen och erbjöd därmed säkerligen lite underhållning för alla på plats.

Även polisen dök upp, men något stopp på verksamheten skulle det inte bli. Efter en saklig diskussion åkte polisen vidare och aktivisterna fortsatte att sprida rörelsens idéer.

Även om aktivisterna bemöttes av några högljudda röster, mestadels från berusade meningsmotståndare, erhöll aktivisterna också gott om positiva omdömen om rörelsens arbete. Besvikelsen över hur man hanterat det moderna samhället, som slagit hårt mot finnen, märktes lång väg. Även om att gå emot det mångkulturella samhället verkade orsaka några meningsskiljaktigheter, tycktes de gemensamma faktorerna väga tyngre. Något måste göras mot det som är fel i samhället.

Det aktiva motståndet verkade orsaka viss förvirring i en stad där politikerna tagit beslut som lett till utnyttjande av den finska arbetaren, småföretagaren och studenten. Massor av intresse, såväl positivt som negativt, visades för vårt arbete. När Juuso Tahvanainen höll sitt utmärkta tal vid megafonen stod människor stilla, lyssnande och tog bilder.

Under 1,5 timme spred aktivisterna ett par tusen flygblad och delade ut några tidningar. Händelsen gav dock så mycket mer i form av givande samtal med Jyväskylä-bor och erfarenheter av hur man kan arbeta med nya sätt på gatan. Denna lördag var ett steg framåt mot en ännu mer synlig, radikal och effektiv organiserad gatuaktivism. Med gott humör lämnade aktivisterna Jyväskylä centrum mot ett vindskydd (Laavu) vid utkanten av staden. Dagen avslutades med grillning och middag.

Dagen får anses ha varit mycket framgångsrik. Aktivisterna agerade mycket bra trots att man utsattes för obehagliga motståndare. Stort tack till alla som kom till Jyväskylä från hela Finland samt till lokala aktivister och stödmedlemmar. Era ansträngningar kommer att leda framåt för nuvarande och framtida frihetskämpar.

Av: Paavo Laitinen

Läs originalartikeln och se fler bilder HÄR


  • Publicerad:
    2012-10-09 22:51