I veckan kom unga fotbollsspelare från hela världen och spelade i Gothia Cup. En tillställning som får miljonbidrag av staten varje år och hyllas i media. Man pratar om gemenskap, mångkulturell fest och antirasism. Man menar att detta är ett ypperligt tillfälle för barn och ungdomar världen över att träffas och ha roligt. Men hur ser egentligen verkligheten ut?

HÄROMDAGEN spelade pojkar födda -96 från IFK Göteborg mot ett irakiskt lag, Al Madina. Efter matchen stormades planen av omkring 250-300 irakiska supportrar. Tumult utbröt och de svenska pojkarna samt domaren fick fly i panik från slag och sparkar från vuxna som ansåg att matchen slutat på fel sätt. Till slut lyckades de ta skydd i en byggnad som snabbt omringades av den arga pöbeln. I Göteborgsposten kan man läsa att supporterpolisen Jan Edmundsson anser det vara oacceptabelt och beklagligt.

 

I MÅNDAGS blev sex unga svenska killar från ett lag i Gothia Cup rånade under pistolhot av vad de beskriver som ett afrikanskt gäng på sju stycken. Enligt GT/Expressen är signalementet vagt och osäkert men i polisens egen rapportering av rånet framgår det tydligt hur förövarna såg ut. Turneringsledaren för Gothia Cup Lena Rönnfors beklagade vad som hänt med de här orden:

”Det här låter helt otroligt och är verkligen jättetråkigt!”

NATTEN TILL LÖRDAGEN kulminerade våldsamheterna i samband med denna mångkulturella ungdomsfest då en 15-årig flicka anmälde en gruppvåldtäkt. Flickan berättar att hon våldtogs i ett tält i Burgårdsparken av tre utländska spelare, 17 år gamla. Förhör av flickan samt förövarna ska hållas under dagen. Till GT/Expressen säger Roger Hellikson, inre polisbefäl i city att, ”det är beklagligt och synd att sånt här händer, Gothia Cup är ju roligt”.

Frågan är hur rolig Gothia Cup-veckan har varit för dessa utsatta ungdomar. Känner killarna som blev jagade av en arg irakisk supporterpöbel att detta var en folkfest i mångkulturens anda som de gärna deltar i nästa år igen?

Hur mår den 15-åriga flickan som säger att hon blev våldtagen där i ett tält mitt i centrala Göteborg? Kommer hon att känna sig trygg då hon går ute någon annan kväll?

Och de rånade pojkarna som blev påhoppade och rånade under pistolhot. Frågan är om de någonsin kommer att känna sig trygga i sitt hemland Sverige igen.

Det är ett hån gentemot dessa ungdomar att beskriva dessa illdåd som ”beklagliga”, ”jättetråkiga” och säga ”det är synd”.

Det är skandal!

Det är grova våldsbrott som har begåtts, inte något litet övertramp eller incident.

Dessa ungdomar har fått känna konsekvenserna av detta mångkulturella paradis och man kan bara undra vad Gothia Cup för med sig nästa år.


  • Publicerad:
    2010-07-26 00:00