INRIKES. Right Livelihood-priset, som i dagligt tal kallas ”det alternativa Nobelpriset”, tilldelas i år bland andra till klimataktivisten Greta Thunberg, 16, som blir den yngsta någonsin som fått priset.

Greta Thunberg. Foto: Jan Ainali (CC BY-SA 4.0)

Right Livelihood-priset, som ofta kallas ”det alternativa Nobelpriset”, instiftades 1980 och delas i år ut för 40:e gången vid en ceremoni i Stockholm den 4 december.

”Fyra framstående kämpar för mänskliga rättigheter, demokrati och klimatet” belönas med en miljon kronor var.

En av pristagarna är den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som med sina 16 år blir den yngsta som någonsin fått priset.

— Hennes politiska krav hörs över hela världen, säger Right Livelihood-prisets nuvarande ordförande Ole von Uexkull och fortsätter:

— Hon har inspirerat många andra att engagera sig politiskt och detta i en generation som vuxna ibland påstår är en passiv och oengagerad generation.

Thunberg får priset med motiveringen: ”För att med utgångspunkt i vetenskapliga fakta inspirera till och stärka politiska krav på omedelbara åtgärder mot klimatförändringarna”.

Vid sidan av Thunberg delas priset ut till tre andra personer. Den kinesiska advokaten Guo Jianmei får priset ”för hennes banbrytande och ihärdiga arbete med att säkra kvinnors rättigheter i Kina”.

Människorättsaktivisten Aminatou Haidar från Västsahara tilldelas priset ”för sin orubbliga ickevåldskamp för självständighet och rättvisa åt Västsaharas folk, trots tortyr och förföljelse”.

Davi Kopenawa och organisationen Hutukara Yanomami Association, som han är medgrundare till, får priset ”för deras outtröttliga och modiga arbete med att skydda Amazonas skogar och biologiska mångfald, liksom ursprungsfolkens landområden och kultur”.

— Det de fyra har gemensamt är att de är praktiska visionärer. De har fått människor runt hela världen att stå upp mot orättvisor och för en hållbar framtid, säger Ole von Uexkull.

Right Livelihood-priset instiftades av den svensk-tyske filatelisten Jakob von Uexkull som sålde delar av sin frimärkssamling för att finansiera priset. Med hjälp av privata donationer har fonden sedan kunnat växa.

Källa:
Klimataktivister och demokratikämpar får Right Livelihood-priset 2019


  • Publicerad:
    2019-09-26 10:00