HÄLSINGLAND. Enligt politiker i Hälsingland bör andra länder inom EU ta över en del av asylbördan. Kommunerna i regionen har fått mer än sin beskärda del av främlingar och nu kräver majoriteten av Hälsinglands ledande politiker att även andra kommuner ställer upp.

Halsingekommuner

Av de tillfrågade politikerna är alla förutom två överens om att Migrationsverket har fallerat med antingen informationen eller att de fyllt kommunen långt över bristningsgränsen. Det är dock två som ej håller med.

En av dem är Yomi Rehnström, (S) i Ovanåker, som inte vill se asylmottagandet som ett problem utan snarare som en möjlighet, vilken möjlighet hon åsyftar framkommer dock inte. Men hon vill inte att vi pratar om problemen i samband med flyktingmottagande. När hon blir tillfrågad om främlingsfientligheten i området säger hon att de inte finns några öppna konflikter men att Sverigedemokraternas framgångar syns där likväl som i resterande delar av Hälsingland.

Jonas Holm, (M) i Hudiksvall, finner inte heller några problem med flyktingmottagandet i Hälsingland. Hudiksvall är en välmående kommun menar han och de klarar de överenskommelser de har. Hudiksvall har dock ett annat ”problem”, de har platsbrist. Det finns bara 15 lediga lägenheter i det kommunala bolaget och enligt Holm ser det ut på samma sätt hos andra fastighetsägare också. Därav finns ej plats till fler asylanter med andra ord.

När Söderhamnskuriren talar med Sven-Erik Lindestam, (S) i Söderhamn, en kommun som inte lider av platsbrist, låter det inte likadant. Han vill se ett övre tak för hur många asylanter Migrationsverket får placera i en kommun. ”Kommunerna borde få skriva avtal med Migrationsverket om hur många asylsökande de mäktar med, för det finns en övre gräns för hur många vi klarar av. För oss rör det sig om cirka 400 asylsökande, men vi har betydligt fler här nu”, säger Lindestam. Han anser också att andra rika EU-länder bör dela på bördan samt att de kommuner som ställer upp bör få större bidrag för att klara av de ökade kostnaderna. När den oundvikliga frågan om främlingsfientligheten ställs till Lindestam uttalar han följande ”Jag har ingen vetenskaplig evidens att luta mig mot, men jag tycker att den här vardagsrasismen har minskat betydligt och att de extrema rasistiska organisationerna har ökat och blivit mer högljudda.”

Roland Bäckman, (S) i Ljusdal tycker att Migrationsverket är för dåliga på att ge information om planerade asylboenden. Det är kommunens ansvar att se till så att asylanternas barn får skolgång och plats på förskolan men informationen om exempelvis hur många det rör sig om uteblir tills i sista stund. Även han finner att kommunerna borde få skriva ett kontrakt på hur många asylanter de maximalt kan ta hand om.

Marie Centerwall, (S) i Bollnäs, finner också att Migrationsverkets framförhållning är under all kritik, samt att det bör vara en mycket mer jämn och rättvis fördelning av asylmottagandet. Även Centerwall talar om den växande organiserade främlingsfientligheten som hörs allt mer. ”Det måste vi möta med ett gediget värdegrundsarbete och se till att vi inte får ett växande utanförskap, och det alla måste veta att en invandring i en kommun är en stark tillväxtfaktor som alla tjänar på. Tack vare den kan vi behålla våra företag, butikerna och servicen”, säger Centerwall.

Monica Olsson, (S) i Nordanstig, uttrycker oro över att ett nytt asylboende i Hassela snart slår upp portarna med plats för 77 asylanter. ”Det kom så hastigt på och jag kan känna att vi aldrig fick vara med i planeringen. Nu får vi göra vårt bästa för att klara det”, säger hon.

Källa:
Kräver att alla kommuner ställer upp


  • Publicerad:
    2013-10-22 23:30