Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

HBT-same tackar nej till pris: “Myrdal är homofob”

Av Redaktionen, 2016-04-08
redaktionen@nordfront.se

SVERIGE. Den HBT-samiska hiphopartisten Mimie Märak och hennes syster belönades med Jan Myrdals lilla pris, Robespierrepriset, men bojkottar prisceremonin med hänvisning till att Myrdal är ”homofob”.

mimi märak

På lördag var det tänkt att Sápmi Sisters, bestående av HBT-samiska hiphopartisten Mimie Märak och hennes syster Maxida Märak, skulle motta Jan Myrdals pris, Robespierrepriset. I dokumentärserien Sápmi Sisters ska man ha fått följa systrarna Märak i deras kamp för samers rätt, och mot det som de kallar för ”lapphatet”.

Systrarna har dock beslutat sig för att inte närvara under priscermonin med hänvisning till att Jan Myrdal ska vara en homofob.

— Jan Myrdal är homofob och jag är inte strejt. Som samisk queerfeminist är Jan Myrdal och Robespierre inga namn jag varken vill lyfta eller liksom tvätta med mitt eget namn och min kamp, säger Mimie Märak. Hon fortsätter:

— Jan Myrdal har flera gånger uttalat sig om homosexualitet. På 80-talet ville han inte att homosexualitet skulle gå under hatbrottslagstiftningen. Han har också deltagit i ett upprop för att motarbeta homovigslar i kyrkan och uttryckt att det är synd om barn utan far.

Mimie Märak är tidigare känd för att ha hittat på en historia om att hon i januari 2014 ska ha blivit attackerad och misshandlad av ”unga män med hakkors på kläderna”. Händelsen anmäldes till polisen men förundersökningen lades ned i brist på bevis.

Källa:
”Jan Myrdal är homofob”


  • Publicerad:
    2016-04-08 15:10