Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Hovrätten fastställer sexualbrottsdom mot Skellefteåpolis

Av Redaktionen, 2020-11-23
redaktionen@nordfront.se

VÄSTERBOTTEN. Skellefteåpolisen Christoffer Lindberg döms till dagsböter för sexuellt ofredande av en 17-årig flicka.

Polisman Christoffer Lindberg. Foto: Facebook.

Nordfront har tidigare rapporterat om att den tidigare våldtäktsanklagade Skellefteåpolisen Christoffer Lindberg dömdes i Skellefteå tingsrätt för sexuellt ofredande. av en 17-årig flicka.

Nu har även Hovrätten för Övre Norrland fastställt domen i skuldfrågan.

Lindberg kom att anmälas av flickan efter en bilfärd där han lovat att skjutsa hem henne från gymmet. Polismannen ska då istället ha kört runt henne i bilen, uttryckt att han vill ”sätta på” henne och att han blir ”helt cp” av tjejer med hennes utseende. Dessutom ska Lindberg ha tagit henne på låret.

LÄS MER: Polis friades för våldtäktsanklagelse – döms nu för sexuellt ofredande

Hovrätten lägger i domen stor vikt vid den ljudupptagning som flickan gjort från bilfärden med sin mobiltelefon. ”Enligt hovrätten ger den aktuella inspelningen starkt stöd åt [flickans] berättelse”, skriver man i domen.

Lindberg erkänner att han berömt hennes kropp och även att han vidrört henne, men menar att det bara var uppmuntringar rörande hennes framgångar med träningen. Hovrätten köper dock inte det resonemanget. I domen står det:

I förevarande fall utgör greppet om låret det allvarligaste momentet i gärnings-påståendet. Det har skett efter att Christoffer Lindberg, genom uttalanden, gett uttryck för ett sexuellt intresse för målsäganden. Gärningen har ägt rum under färd med Christoffer Lindbergs bil och målsäganden, som endast varit 17 år gammal och således mycket yngre än Christoffer Lindberg, har inte haft någon möjlighet att omedelbart avlägsna sig från platsen. Mot den bakgrunden anser hovrätten att Christoffer Lindbergs handlande ofredat målsäganden på ett sätt som varit ägnat att kränka hennes sexuella integritet. Hovrätten delar således tingsrättens bedömning att Christoffer Lindberg ska dömas för sexuellt ofredande.

Hovrätten fastställer även det av tingsrätten utdömda skadeståndet på 12 800 kronor. Man sänker dock antalet dagsböter från 100 till 60, med motiveringen att straffvärdet egentligen är 80 dagsböter och att polismannen bör få ytterligare rabatt eftersom han med största sannolikhet kommer att förlora sitt arbete.

I domen framgår det också att hovrättspresident Erik Sundström är skiljaktig. Sundström menar att Lindbergs förklaring att han endast ”petat” på målsägandets lår inte är helt motbevisad och att han därmed borde ha friats.

Christoffer Lindberg anklagades redan i maj 2019 för en våldtäkt på en annan ung kvinna, som intervjuades av både Nordfront och Studio Bothnia. Efter att ha anhållit polismannen misstänkt för våldtäkt valde dock åklagaren att inte häkta honom för att sedan att lägga ner åtalet i brist på bevis, varpå Lindberg alltså begick det sexuella ofredande han nu dömts för.

Källa:
Hovrätten för Övre Norrland: B 659-20


  • Publicerad:
    2020-11-23 15:00