JÄMTLAND Publiken sviker och nya restriktionerna slår mot barn- och ungdomsverksamheten. ”Mellanrum och vaccinpass och allt vad fan de nu säger”.

I en oväntad intervjuserie i Östersunds-Posten kan vi få en glimt av vad idrottsföreningar egentligen tycker om regeringens vaccinpass och de nya restriktionerna som innebär att evenemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinationsbevis, avstånd och max åtta personer per sällskap. Dessutom avråds från olika typer av cuper och läger för barn och ungdomar, rekommendationer som i stort tolkas som förbud.

Östersunds-Posten har bland annat intervjuat Jämtland Baskets klubbdirektör Peter Johansson som menar att regeringen borde ha haft bättre framförhållning.

— Idrotten har ju varit följsamma hela tiden, så vi får väl fortsätta anpassa oss. Man hade väl önskat att det fanns längre framförhållning givetvis, men vi har inte så mycket att välja på antar jag, säger han något resignerat.

En förening som redan drabbats och nu kommer drabbas ytterligare är Östersunds ik. Bland annat kan man nu se att publikantalet för A-lagets matcher kraftigt gått ner. Matcherna innan vaccinpasset genomfördes hade Östersunds ik runt 1800 personer på läktarna, men sedan vaccinpassen infördes har man dalat till 5-600 personer per match trots att man nu spelar i vad som kallas för Allettan där man möter bättre lag. Att publiken sviker är en trend man även ser i hela Hockeyettan.

Föreningens styrelseordförande Tommy Wahlund menar att publiken sviker på grund av en kombination av vaccinpass, restriktioner och vad Östersunds-Posten kallar för ”den skärpta tonen” från regeringen.

– Om de avråder från allting, tror du folk kommer komma och kolla på hockey då? säger en förbannad Wahlund och fortsätter.

– Sen kan de ju ha det hur fint de vill, att de ska vara mellanrum och vaccinpass och allt vad fan de nu säger. Det har ju redan börjat synas med vaccinpassen. Sedan de införde det har det varit en jätteskillnad för oss. Så nu kommer det bara bli ännu värre, säger han.

Slår mot barn och ungdomar

Vidare ifrågasätter Wahlund att regeringen vill att man avstår från cuper och läger för barn och ungdomar. Östersunds ik hade en cup planerad i januari för 11-åringar som nu inte blir av. Wahlund menar att man redan genomgick detta förra året och att ”luften går ur en totalt” nu när det upprepas.

– Kan man anordna säkra matcher i SHL, borde man kunna anordna säkra cuper för barn. Det finns liksom ingen proportion i det. Men det är ju lättare att stänga ute barn än arbetande vuxna, säger Wahlund till tidningen.