INRIKES. Under torsdagsförmiddagen meddelades domen mot Ingrid Carlqvist och Daniel ”Conrad” Frändelöv som åtalades för grundlagsbrott eftersom de underlåtit att anmäla ansvarig utgivare för podcasten ”Ingrid & Conrad”. Carlqvist döms att betala 13 000 och Frändelöv 3 000 kronor i böter.

Ingrid och Conrad.

Nordfront har tidigare rapporterat om att Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv åtalades av Justitiekanslern (JK) efter att Juridikfronten lämnade under våren 2017 in en anmälan då man menade att Carlqvist och Frändelöv varit skyldiga att anmäla en ansvarig utgivare ”enligt bland annat yttrandefrihetsgrundlagen”, vilket man menar gäller alla direktsändningar även om de sker över nätet.

Trots anmälan fortsatte livesändningarna utan en ansvarig utgivare. Enligt Carlqvist och Frändelöv kräver inte livesändningar via nätet någon ansvarig utgivare då man menar att internetsändningar inte är att anse som sändningar ”genom etern”, vilket är det som regleras av lagen.

Under torsdagsförmiddagen meddelades domen mot Carlqvist och Frändelöv. Helsingborgs tingsrätt anser att den tidigare podcast-duon gjort sig skyldiga till brott och dömde därmed Carlqvist och Frändelöv till att betala böter.

I domen står följande:

Mot bakgrund av innehållet i den ovannämnda erinran måste både Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv ha insett att det var hög risk för att det verkligen förhöll sig så som Justitiekanslern hävdade. De har trots det inte utsett någon ansvarig utgivare. Därigenom har de enligt tingsrättens bedömning förhållit sig likgiltiga till detta på sådant sätt att s.k. likgiltighetsuppsåt har förelegat.

På Carlqvist nya sajt Ingrid&Maria har hon uttalat sig om domen. Hon säger följande:

— Just i detta ögonblick känns det oerhört deppigt.

Även på Twitter har Carlqvist beklagat sig över domen samt att hon måste betala 13 000 kronor i böter.

Vidare meddelar Carlqvist att hon kommer att överklaga domen.

Källor:
Ingrid Carlqvists Twitter
Ingrid och Conrad fälls för grundlagsbrott


  • Publicerad:
    2019-04-04 23:05