INSÄNDARE. Marcus Svensson frågar sig i den här insändaren om vänsterextremisterna i USA kommer bemötas på ett nytt sätt nu när Donald Trump inte längre är president.

Insändare

Det här är en insändare. Åsikterna som framförs i insändaren behöver inte nödvändigtvis fullt ut delas av Nordfront eller Motståndsrörelsen.

Vill du som läsare av Nordfront tycka till om något i en insändare? Skicka då insändaren till redaktionen@nordfront.se

Under Donald Trumps tid som president växte Antifa-rörelsen i USA. Tillsammans med BLM löpte de amok särskilt den sista tiden inför förra årets presidentval och bidrog till att framställa Trump som en kontroversiell och impopulär president, fast han sedermera kom att bli den kandidat som fick näst mest röster någonsin i ett amerikanskt presidentval – dock kom han fortfarande efter Joe Biden som blev vinnare.

Den här veckan avgick Trump och en ny era i amerikansk politik inleddes när Joe Biden svors in som USA:s näste president. AFA-rörelsen i USA verkar dock vilja fortsätta existera och behålla momentum trots att deras hatobjekt Trump inte längre är president.

I onsdags, samma dag som Biden svors in, attackerade vänsterextrema Antifa-aktivister i Portland det Demokratiska partiets regionala huvudkontor. Under attacken angrep vänsterextremisterna polisen och vandaliserade byggnaden genom att slå sönder fönster och bryta upp dörren till lokalen.

Några av de som greps: Nicole Aria Rose, Austin N. Nuchraska, Jean V. Paris, Kaiave Douvia, Darrell A. Kimberlin, Davis Alan Beeman, Alyssa Hartley Davis och Kyle Romstad.

Efter attacken ska ett flertal AFA-kopplade konton ha stängts av från Twitter och 15 av de 100-200 demonstranterna greps. De flesta som greps släpptes dock snabbt och fick sina utredningar nedlagda, rapporterar journalisten Andy Ngô som specialiserat sig på att granska den amerikanska extremvänstern.

Även i Sverige blev AFA Stockholm avstängda från Twitter under veckan. Frågan är nu om internetjättarna kommer börja censurera vänsterextrema aktörer när dessa inte längre fyller den önskade funktionen av radikal ytterfalang inom oppositionen mot Trump? Å ena sidan delar de multinationella storföretagen fortfarande värdegrund med extremvänstern, men å andra sidan vill man nog lugna ner stämningen när man vunnit presidentvalet.

Det är alltså möjligt att Biden kommer göra mer för att skada den vänsterextrema rörelsen i USA än vad Trump gjorde under sin tid som president. Samtidigt är det nu upp till bevis för Antifa i USA: Är de verkligen revolutionära fiender till systemet eller reaktionära försvarare av makten som bara aktiveras när Trump och andra som utmanar den politiska korrektheten vinner momentum och måste bekämpas?

/Marcus Svensson


  • Publicerad:
    2021-01-23 17:00