TYSKLAND. Nya rapporter visar att invandrare lurar det tyska välfärdssystemet på flera miljoner genom att bland annat använda falska identiteter.

En särskild kommission i den nordtyska staden Braunschweig ska utreda över 300 fall av bedrägerier som begåtts av asylsökare som lurat välfärdssystemet genom att använda olika identiteter för att kunna få förmåner och det är bara toppen av isberget.

Den beräknade förlusten av skattebetalarnas pengar i delstaden Niedersachsen har redan fastställts mellan tre till fem miljoner euro.

Bedragarna ska ha utnyttjat den extrema arbetsbelastning som rådde för socialarbetarna som registrerade asylansökningarna under sommaren 2015 då massinvandringen var på topp. Genom att ljuga om sin identitet och ändra utseendet kunde de motta ytterligare dokument från socialarbetare som inte hade någon aning då invandrarna inte behövde lämna fingeravtryck och bara blev identifierade utifrån fotografier. I ett extremt fall ska en man ha lyckats lura till sig en halv miljon kronor med hjälp av tolv falska identiteter.

I fjol fick Tyskland nästan tre gånger färre asylsökare än under 2015. Omkring 350 000 asylsökare kom till landet under 2016 medan 890 000 människor passerade gränsen till Tyskland året innan. Den tyska regeringen har använt cirka 559 miljoner euro på integrationskurser för invandrare bara under 2016, och summan antas öka till över 600 miljoner euro nästa år.

Källor:
Asylum seekers scam German aid program for millions by applying with ‘up to 12’ fake IDs
Inntrengere svindler det tyske velferdssystemet


  • Publicerad:
    2017-01-03 09:50