Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Invandrarkravallerna i Husby

 • Författare:
  Redaktionen
 • E-post:
  redaktionen@nordfront.se
 • Publicerad:
  2014-05-19 17:00
 • Kommentarer:
  1 image/svg+xml

Dagens datum 19 maj Denna dag 2013 inleddes kravallerna i Stockholmsförorten Husby som sedermera skulle komma att sprida sig till andra städer och väcka stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands.

Måndag den 13 maj 2013 sköt polisen i nödvärn ihjäl en 69-årig invandrarman i en lägenhet i den invandrartäta Stockholmsförorten Husby. Mannen ska ha varit beväpnad med en stor kniv eller en machete och ha uppträtt hotfullt både mot polisen samt en kvinna som befann sig i lägenheten.

Hat mot polisen, bilbränder och våld mot räddningstjänst var sedan tidigare vardagsmat i Stockholmsförorterna, men dödsskjutningen i Husby retade upp delar av befolkningen i stadsdelen utöver det vanliga.

Natten den 19 maj 2013, en söndag, började således våldsamma kravaller att uppstå i Husby nästan en vecka efter dödsskjutningen. Bilar och andra föremål eldades, poliser och räddningstjänst attackerades och egendom som gick att förstöra slogs sönder – och så skulle det fortsätta flera dagar framöver i Husby.

Film från den 19 maj 2013.

Polisen omhändertog endast en person under kravallerna som pågick natten mellan söndag och måndag. Slappheten som polisen uppvisade efter första natten av kravaller kan ha bidragit till att de våldsamma elementen i förorterna kände att det var lugnt att fortsätta våldsamheterna resten av veckan. Kravallerna spred sig också inom kort till andra Stockholmsförorter samt andra städer runt om i Sverige. Borlänge, Falun, Gävle, Linköping, Växjö, Västerås, Umeå och Örebro är några av de övriga städerna som drabbades av kravaller och våldsamheter i kölvattnet av händelserna i Husby.

Medial uppmärksamhet

Under kravallerna varnade USA, England, Nya Zeeland och Nederländerna sina medborgare för att besöka Sverige och Husby.

Husbykravallerna väckte stor uppmärksamhet utomlands. Här intervjuas Marc Abramsson (ND) av Russia Today om kravallerna.

Många skyllde kravallerna i Husby på mångkulturen. Jimmie Åkesson (SD) liknande i en riksdagsdebatt Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M) med kejsar Nero som enligt legenden lät Rom brinna ner.

Åkesson och Reinfeldts riksdagsdebatt.

De politiskt korrekta medierna sökte däremot finna andra förklaringar till kravallerna. En kvinnlig journalist på den judiskägda tidningen DN erkände öppet att journalister i samband med Husby anpassade sin rapportering för undvika att spä på ”främlingsfientlighet” mot invandrarna som förstörde Husby. Den kvinnliga journalisten sa bland annat följande i en intervju:

— Både som journalist och som privatperson uppfattar jag det som viktigt att reflektera över hur vi som den tredje statsmakten hanterar situationen. Vi har mycket läsarkontakt som går ut på att vi bara ”förskönar” och ”tycker synd om”, många förstår inte att vi faktiskt funderar. Men det gör vi och snacket om konsekvensneutralitet är ju bara nys i de här sammanhangen: jag tycker rakt av att journalistiken ska sträva efter att inte spä på främlingsfientlighet och det är uppenbart att vi ofta faktiskt går runt katten kring het gröt när vi kommer till så kallad förortsproblematik.

Aftonbladet intervjuade några invandrare i Husby som kanske inte gav de svar som journalisten hoppades på.

Att gammelmedia stod på invandrarnas sida gjorde dock inte media välkomna i Husby. Till exempel angreps tre journalister från SVT när de besökte Husby under kravallerna.

Medborgargardet och kravallernas slut

Fredagen den 24 maj, efter fem nätter med kravaller i Husby och andra förorter i Stockholm och runt om i Sverige, började polisen frukta att medborgargarden skulle dyka upp för att stoppa oroligheterna.

— Vi är medvetna om att man inte tycker att det händer tillräckligt mycket, så det finns en risk för det. Det har man sett tidigare i andra delar av Sverige och världen, sa polisen Kjell Lindgren till Expressen.

Mycket riktigt organiserades också ett medborgargarde bland annat av personer från fotbollsfirmorna i Stockholm samt nationella från Motståndsrörelsen och Svenskarnas parti. Medborgargardet slog tillbaka mot våldsverkarna i förorterna under fredagsnatten. Nordfront intervjuade dagen efter en aktivist från Motståndsrörelsen som deltog i medborgargardet under fredagen. Aktivisten berättade följande:

En uppmaning spreds under gårdagen att människor skulle samlas vid Älvsjömässan i södra Stockholm. Och alla som kände sig motiverade gjorde ju det, så över hundra personer samlades ju där då. Och därefter kom polisen väldigt fort. Vi var bilburna och tog oss runt till olika förorter i Stockholm där vi visste att det varit problem med invandrare. I Tumba så fick vi direktkontakt och då tillrättavisades några fysiskt.

Medborgargardet gillades av över 9000 människor på Facebook och samlade under fredagen över 150 man i en grupp i Stockholm.

Trots att polisen haft sina aningar om att något var på väg att hända blev de något tagna på sängen av medborgargardet under fredagen. Polisen gjorde dock vad de kunde för att stoppa medborgargardet. Samma aktivist berättade vidare:

— Ja, alltså kravallpolis anföll oss i Tumba centrum. Riktigt anföll. Så vi backade upp mot Tumba centrum och flera blev gripna och slagna. Det var innan konfrontationen med invandrarna. Och det är faktiskt anmärkningsvärt… för då hade vi inte gjort någonting annat än att gå runt väldigt många människor. De flög ut ur piketbussarna med batongerna i högsta hugg.

Under lördagen satte dock Stockholmspolisen helt stopp för medborgargardet genom att punktmarkera dessa istället för att stoppa invandrarkravallerna runtom i huvudstaden.

Även om medborgargardet till slut stoppades av polisen kan gardet och paniken det orsakade i media ha bidragit till att lugna ner stämningen i Husby och de andra förorterna, då kravallerna kort därefter dog ut. Redan under lördagen var det markant lugnare i Stockholm, vilket en person som deltog i medborgargardet berättade för Nordfront.

Det blev bevisligen lugnare på lördag än vad det var på fredag. Och det ser också ut att bli rätt så lugnt ikväll. Det beror väl på en kombination av att polisen kraftsamlade och att invandrarna insåg att svenskarna börjat få nog, sa en man ur medborgargardet som Nordfront intervjuade.

Då medborgargardet till stora delar organiserades via Facebook lyckades vänsterextremister och journalister få tillgång till gruppen, vilket bidrog till att gardet dog ut. Att medborgargardet var en väldigt heterogen sammanslutning resulterade också i att ett uttalande gjordes i efterhand där det menades att gardet var opolitiskt.

Kostnader och rättsligt efterspel

Sammanlagt skadades 32 poliser under kravallerna och vissa uppviglare hotade på nätet med att döda poliser under kravallerna. Polisstationer ska också enligt uppgifter ha attackerats under kravallerna.

Uppgifter gjorde gällande att 150 bilar anmäldes som förstörda under Husbykravallerna och SvD uppskattade kravallernas sammanlagda kostnad till 63 miljoner kronor.

Bara två månader efter kravallerna framkom det att polisen redan då lagt ner över 90 procent av de 400 anmälningar om brott som kommit in i samband med Husbykravallerna. I efterhand har det hållits någon enstaka rättegång mot ett fåtal individer, men helt uppenbart är att de allra flesta som deltog i Husbykravallerna klarade sig undan helt utan rättsliga reprimander.

Se mer filmer från kravallerna: