NIGERIA. Den militanta islamistgruppen Boko Haram i Nigeria meddelar att man har kidnappat 223 skolflickor som man tänker sälja som slavar. Nu får myndigheterna internationell kritik för att inte ha hittat dem.

Abubakar Shekau.

Abubakar Shekau.

-Jag förde bort era flickor. Jag kommer sälja dem på marknaden i Allahs namn, sa islamistgruppens ledare Abubakar Shekau. Källan är en video som nyhetsagenturen AFP fått tillgång till.

Flickorna fördes bort i samband med en attack mot en skola i byn Chibok i nordöstra Nigeria den 14 april. Inför terminens slutprov flyttades flickorna till skolan i Chibok på grund av Boko Harams våldsdåd i andra delar av landet. Gruppen är ökänd för att attackera skolor och kyrkor.

Nigerias regering har mötts av nationell och internationell kritik för att ha misslyckats med att spåra upp flickorna och bestraffa kidnapparna. President Goodluck Jonathan lovade inför media att flickorna ska släppas fria, men sa att han inte visste var de fanns.

Boko Haram har trappat upp sin verksamhet de senaste månaderna, och kidnappningen ägde rum samma dag som de sprängde 75 personer med en bomb i huvudstaden Abuja. Totalt har gruppen dödat cirka 1500 personer.

Källa:
Nigeria Boko Haram militants say abducted schoolgirls will be ‘sold in the market’


  • Publicerad:
    2014-05-05 19:50