UTRIKES. SVT:s Agenda besökte Israels ockuperade Golanhöjder för att göra ett reportage om landets rädsla för Irans stärkta militära positioner i Mellanöstern.

Sveriges Televisions program Agenda visade den 17 november ett program som tar parti för judar som bor på de av Israel illegalt ockuperade Golanhöjderna tillhörande Syrien, men som enligt SVT ligger ”nära gränsen till Syrien”.

SVT noterar dock att Israels annektering av Golanhöjderna aldrig har erkänts av FN.

Detta är något som den judiska lobbyn arbetar med att förändra.

I förra veckan införde USA sanktioner mot Iran bland annat på grund av att landet flyttar fram sina positioner i flera länder i Mellanöstern, skriver SVT. När Iran stärker sin militära kapacitet i Libanon och Syrien väcker det rädsla i Israel.

Före detta general är rädd
SVT:s utsända träffar i programmet Eyal Ben-Reuven som är före detta general och befälhavare för norra Israel. Från att själv har krigat för den judiska statens intressen har han delvis ändrat inriktning på sitt arbete och arbetar idag som riksdagspolitiker i Knesset.

Som många andra i området är han rädd för Irans allt starkare ställning på den syriska sidan av gränsen.

— Fram till för ett halvår sedan såg vi ett krig pågå på den syriska sidan. Nu har Syriens armé har tagit kontroll över området men där också finns Hizbollah, Irans utsända trupper, säger Ben-Reuven till SVT och fortsätter:

— Iran har alltså närvaro här, och även i övriga Syrien. Det är ett väldigt hot mot stabiliteten och det lugn som åtminstone tycks råda just nu, säger Ben Reuven.

Inget ifrågasättande
SVT ifrågasätter inte huruvida Israels militära aktiviteter i området i sig utgör ett hot mot stabiliteten i området.

— Om [Iran] försöker utöva terror mot Israel ligger det på Syriens ansvar. Då måste vi agera mot dem. Det kan urarta på ett ögonblick, säger Eyal Ben-Reuven, som lägger all skuld för eventuella kommande stridigheter på andra stater.

Enligt Ron Ben-Yishai, israelisk krigs- och försvarsreporter, är den största oron risken för att Iran i framtiden skulle kunna utveckla kärnvapen. Han tror att Iran kan ha kärnvapen om 5-10 år, rapporterar SVT.

— Ett kärnvapenhot – om Iran dessutom är kvar i Syrien – är ett existentiellt hot. Om hotet blir verklighet kan det innebära att Israel utraderas från kartan. Precis som iranierna helt öppet säger att de vill, säger han, utan att nämna att Israel är den enda stat i Mellanöstern som har kärnvapen.

Israels regeringar har aldrig vare sig dementerat eller bekräftat att landet har en kärnvapenarsenal, men Israel bedöms av de flesta ledande analytiker ha ungefär 200 kärnvapenbestyckade missiler. Varför det då inte är Israel som utgör det största hotet i Mellanöstern, problematiseras inte av det ”oberoende och objektiva” public service-bolaget.

Att ställa frågor till judar är antisemitism
Public Service har i den egna Granskningsnämnden slagit fast att det är ”uppenbart kränkande” att till judar ställa frågor av ifrågasättande karaktär.

År 2015 gästade dåvarande israeliska ambassadören Isaac Bachman programmet ”Studio ett” på Sveriges Radio. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade uppmanat judar i Europa att flytta till Israel efter terrorattacker i Paris och Köpenhamn.

Frågeställningen i programmet löd ifall det var tryggare för judar i Israel och när programledaren ställde frågan om judarna själva har något ansvar för den ökande antisemitismen i Europa avvisades den av ambassadören. Programmet fick stor kritik för den ställda frågan då den ansågs vara kränkande mot judarna.

Programmet anmäldes till Granskningsnämnden som fällde programmet då man anser att sådana frågor inte får ställas till judiska företrädare. Anledningen var att frågan var ”uppenbart kränkande”.

Det är den politiska realitet SVT har att förhålla sig till, vare sig enskilda journalister och videoredigerare stöder den eller inte.

Källor:
Israelisk oro över Irans militära närvaro i Syrien
Israel Wins 2018 Election — No matter who is elected Israel comes first
Sveriges radio fälls för att ha kränkt judar


  • Publicerad:
    2018-11-19 18:15