TERRORSTATEN Israel har ännu en gång bombat Gazas största, mest tätbefolkade och snabbast växande flyktingläger, där man efter den förra attacken i höstas skröt med att ha nedmonterat Hamas i området.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres gick på söndagsmorgonen ut med krav på en ”omedelbar vapenvila” efter att israeliska styrkor under natten lagt ut bombmattor över det tätbefolkade flyktinglägret Jabalia i norra Gaza och därvid massmördat ett ännu obekant antal palestinier och skadat betydligt fler.

Attackerna följer tätt inpå en ny israelisk markoffensiv i området och månader efter israeliska anspråk på en genomförd ”nedmontering av Hamas” i Jabalia efter en internationellt hårt kritiserad blodig israelisk flygattack i slutet av oktober.

— Det är inget tvivel om att detta är ett massmord, kommenterade då läkaren Mads Gilbert, som arbetat i Gaza i många år, till al-Jazeera.

Från officiellt israeliskt håll triumferade man istället över att med en ”klinisk aktion” ha undanröjt chefen för Hamas pansarvärnsrobotenhet Muhammad A’sar.

Bakgrund: Utsatt läger

Det palestinska flyktinglägret Jabalia skapades av FN 1948 och är beläget i norra Gaza . Det är det största lägret på palestinskt territorium med mer än 100 000 invånare och samtidigt, trots höga dödlighetssiffror, det snabbast växande: Enligt Palestinian Central Bureau of Statistics hade lägret år 2017 en befolkning på 49 462. Den 30 juni 2002 hade den växt till 103 646 .

Jabalias yta är 1,4 kvadratkilometer, vilket gör det till ett av de allra mest tätbefolkade områdena i Gaza. Lägret har genom åren utsatts för mycket israeliskt våld. Den första så kallade intifadan i december 1987 inleddes här. Jabalia hävdas från officiellt israeliskt håll vara ett starkt fäste för Hamasrörelsen, förutom när man menar sig ha oskadliggjort motståndet där.