PALESTINA Under tisdagen marscherade extremsionistiska element i Israels regering vid gränsen till Gaza. Gruppen kräver att Gazaremsan utsätts för en etnisk rensning så att den kan tas över av judar.

Under en marsch i Sderot, nära gränsen till Gaza, samlades extremsionistiska israeler för att uppmärksamma årsdagen av Israels skapelse 1948, vilket sammanföll med tvångsförflyttningen av mer än 700 000 palestinier, skriver al-Jazeera. Bland talarna fanns ministrar som uppmanade till en återockupation av Gaza.

Shlomo Karhi, Israels kommunikationsminister och medlem av regeringspartiet Likud, samt den inflytelserike Knesset-ledamoten Zvi Sukkot från det Religiösa sionistpartiet, var bland dem som förespråkade återetableringen av israeliska bosättningar i Gaza.

— För att bevara de säkerhetsframgångar som våra soldater offrade sina liv för, måste vi återbosätta Gaza med säkerhetsstyrkor och bosättare som kommer att omfamna landet med kärlek, sade Karhi.

Itamar Ben-Gvir, nationell säkerhetsminister från partiet Judisk makt, uttalade sig också om planerna på etnisk rensning av Gaza.

— Först måste vi återvända till Gaza. Vi kommer hem till det heliga landet. Och för det andra måste vi uppmuntra migration… uppmuntra frivillig migration av Gazas invånare. Det är moraliskt, sa ministern.

Att förflytta eller förespråka förflyttning av en hel folkgrupp med våld eller mot dess vilja definieras som folkmord enligt folkmordskonventionen. Det är på grund av uttalanden som dessa som Israels utreds av Internationella domstolen i Haag (ICJ), samtidigt som Internationella krigstribunalen (ICC) ryktas vilja arrestera en rad israeliska toppolitiker.