INRIKES. Moderaterna säger nu ja till Ylva Johansson (S) som ny EU-kommissionär för invandringsfrågan.

Moderaterna säger ja till Ylva Johansson (S) som EU-kommissionär, ansvarig för invandringsfrågan. Foto: Victor Svedberg (CC BY-ND 2.0).

Trots undvikande svar från Socialdemokraternas före detta arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i EU-parlamentet förra veckan beträffande EU:s invandringspolitik säger nu Moderaterna ja till henne som ny EU-kommissionär, ansvarig för invandringsfrågan.

— Jag vet inte ens om jag gjorde något fel, kommenterade hon det faktum att hon var en av de få tilltänkta kommissionärer som inte blev godkända av EU-parlamentet i förra veckan.

Om Johansson blir vald till EU-kommissionär kommer hon att bli tvungen att lägga den svenska invandringspolitiken åt sidan då den fungerar som ett avskräckande exempel i andra EU-länder. I stället måste hon kompromissa med några av de övriga länderna.

Johansson ska också ha gjort en tydligare åtskillnad mellan ekonomiska ”flyktingar” och de som verkligen har asylskäl.

EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) tycker att de två sistnämnda sakerna ökar hennes chanser att bli ny EU-kommissionär för invandringsfrågan.

I SVT Agenda under söndagskvällen nämnde Johansson att hon vill se en ”tvingande solidaritet” när det gäller massinvandring mellan EU-länderna och att det är helt naturligt. Hon nämnde även att man måste ha ett system för hur flyktingar hanteras och fördelas.

Exakt vad uttrycket ”tvingande solidaritet” betyder kunde Johansson dock inte förklara, istället bad hon om att få ”återkomma till det senare”. Inte heller kunde hon svara på frågan från Agendas programledare Anders Holmberg om vad det innebär att alla EU-länder måste öppna sina gränser för asylsökare.

Källor:
Svar i skrift ger ökat stöd för Johansson
SVT Agenda 2019-10-06


  • Publicerad:
    2019-10-07 22:10