JOBBIK. Det ungerska nationalistpartiet Jobbik meddelade nyligen på en presskonferens att man vill förbjuda Simon Wiesenthal-centrets ungerska filial och skicka hem alla representanter som inte uppbär ungerskt medborgarskap. Enligt partiet utgör centret ett inre säkerhetshot då det ständigt blandar sig i inrikes angelägenheter och uppviglar till hat.

Det var på en presskonferens i tisdags som Jobbiks parlamentsledamot György Szilágyi redogjorde för partiets hållning gentemot Simon Wiesenthal-centret. Detta var en reaktion mot att centret skrivit ett klagobrev till UEFA där man ondgjorde sig över att ungerska fotbollsfans från klubben MTK hyllat László Csatáry med en banderoll.

Den 99-årige László Csatáry anklagades tidigare av centret för att ha varit lägervakt under andra världskriget och påstås därigenom ha varit ansvarig för tusentals judars död. Som en följd av uppståndelsen dog den annars friske Csatáry för några veckor sen.

Förutom att återigen ha lagt sig i rikets interna angelägenheter anklagar Szilágyi centret för att tillsammans med den socialistiska parlamentsledamoten István Nyakó ha arrangerat en komplott. I måndags uppmanade nämligen Nyakó parlamentet till att förbjuda Jobbik, vilket tillsammans med brevet till UEFA sågs som en koordinerad attack.

Källa:
Jobbik calls on the government to ban the Simon Wiesenthal Center’s Hungarian operation


  • Publicerad:
    2013-08-30 21:00